Zo herken je ‘fake news’ beter dan Donald Trump

1. De argumentatie
Een van de beste manieren om fake news te spotten is door de argumentatie te onderzoeken: is het artikel van een blogger of journalist logisch opgebouwd en zijn alle redeneringen goed te volgen? Of is er sprake van een cirkelredenering: het is zo omdat het zo is? Dit is geen legitieme onderbouwing voor een nieuwsverhaal.

2. De verspreiding
Je kan je vrienden niet altijd vertrouwen en al helemaal niet als nieuws wordt verspreid via sociale media. Kijk goed naar welke figuren bepaalde berichten allemaal oppikken. Vertrouwen veel anderen in je omgeving een post of artikel niet, doe dat dan ook niet.

3. De uniciteit
Wordt een bijzondere gebeurtenis niet opgepikt door andere media en krijg je bij een zoekopdracht bij Google maar enkele duidelijke hits, dan is hij waarschijnlijk niet waar. Toch biedt ‘uniciteit’ niet altijd uitsluitsel: sluwe makers van fake news posten hun onware bericht vaak op meerdere kanalen tegelijk. Daarbij verspreiden populaire nepartikelen zich tegenwoordig razendsnel via sociale media en blogs.

4. De auteur en het medium
Waar wordt een bericht gepubliceerd? Grote kranten en online nieuwsorganisaties zijn betrouwbaarder dan kleine, dat is duidelijk. Let ook op de achtergrond van de schrijver of diegene die het bericht in de wereld brengt: schrijft hij vaker stukken die moeilijk te geloven zijn – over de onechtheid van de foto’s van de maanlanding, zogenoemde chemtrails en theorieën over de macht Bilderberggroep bijvoorbeeld -, dan kan je het ‘nieuws’ naast je neerleggen.

5. De bron
Van horen zeggen betekent niets. Om echtheid van nieuws te bewijzen heb je bronnen nodig. Heeft een artikel online geen links of leiden die naar duistere blogs, dan is het twijfelachtig of een feit waar is. Ook video’s of foto’s (‘Spot de fake foto’) zijn niet altijd als bron te vertrouwen. Hetzelfde geldt voor getuigen, experts en allerhande professoren. Check de academische instantie waarvoor die laatsten zeggen te werken. Is de universiteit van de hoogleraar gevestigd in een garagebox (kijk op Google Maps), dan is het bericht hartstikke nep.

One Response