We all scream for ice cream

Weinig voedselbereidingen blijken de menselijke fantasie zo te prikkelen als ijs. Wereldwijd verdwijnen de meest bizarre ingrediënten en onwaarschijnlijke combinaties in de ‘congelatore’ om bevroren te worden opgediend. Vijf bijzondere smaken voor mensen die het met vanille en chocolade wel een beetje gezien hebben.

Door: Bart van Ratingen

Knoflook

Knoflookijs wordt jaarlijks uitgeserveerd tijdens het knoflookfestival in Gilroy in de Amerikaanse staat Californië. Een stadje van niks (50.000 inwoners) dat zichzelf niettemin heeft gekroond tot ‘garlic capital of the world’ omdat er in de buurt nogal wat knoflook wordt verbouwd. Naast ijs zijn tijdens dit evenement ook andere knoflookdelicatessen te bestellen, waaronder een tarte tatin van knoflook en ananas, een chocolade/pindakaas-taartje met knoflook, een broodje knoflookgelei en, waarom ook niet, knoflookpopcorn. Wel even tandenpoetsen na consumptie.

Moedermelk

Enkele jaren geleden kwam een Londense ijsnering, The Icecreamists, wereldwijd in het nieuws omdat het (à raison van 20 euro per portie) ijs begon te verkopen waarin moedermelk was verwerkt, onder de pakkende naam ‘Baby GaGa’. Lady GaGa vond het ‘vomit inducing’ en dreigde met een rechtszaak. Het ijs werd al snel in beslag genomen om te kijken of de melk wel aan de wettelijke hygiënische eisen voldeed en de winkel bestaat inmiddels niet meer. Dat weerhield ijsmaker The Licktators er niet van om in 2015 moedermelk-ijs opnieuw op de markt te brengen om de komst van de nieuwe koninklijke baby prinses Charlotte te vieren.

Miso

Voor ijs met miso (Japanse gefermenteerde sojabonenpasta) kun je terecht bij ijszaak Humphrey Slocombe in San Francisco. Deze zaak grossiert niet alleen in originele smaken, maar ook in originele namen. Want het is natuurlijk bepaald een vondst om een ijsje waarin bananen, pindakaas en bacon is verwerkt ‘Elvis (the fat years)’ te noemen. Of een ijsje met rode wijn en cola erin ‘Jesus Juice’. Grote hit is ‘The secret breakfast’: ijs met knapperige cornflakes en een flinke scheut bourbon.

Roerei

Heston Blumenthal, chef van het fameuze restaurant The Fat Duck in Bray, Berkshire (UK) heeft een tijdlang roerei-met-bacon-ijs op de kaart gehad, opgediend met tomatenjam, toast en gelei met de smaak van Earl Grey-thee. Wie dat nog niet confusing genoeg vindt, moet het vliegtuig in naar Japan – een land dat op ijsgebied werkelijk geen grenzen kent. Paling, kipvleugel, koeientong, rauw paardenvlees, oesters, inktvisinkt, krab, curry, parkiet, python en uiteraard walvis zijn maar een paar van de ingrediënten die aantonen dat alles wat bevriest, geschikt is voor ijs.

Rendiervet

‘Watch out where the huskies go, and don’t you eat that yellow snow’, waarschuwde Frank Zappa al. Bij de Eskimo’s is het ook verder oppassen. Hun traditionele ijssoort aqutak bestaat namelijk uit bevroren opgeklopt rendiervet, suiker, bessen en restjes vlees of vis.