Star-Wars-tijdsperiode

Wanneer vond Star Wars eigenlijk plaats?

Als er één filmreeks is die de harten van honderden miljoenen (zo niet, meer) fans heeft veroverd, dan is het wel Star Wars. In 1977 zag men voor het eerst in de bioscopen de tekst ‘A long time ago, in a galaxy far, far away’ en de rest is geschiedenis. Acht films plus een animatiefilm brachten gezamenlijk meer dan 68 miljard dollar op en personages als Darth Vader, Luke Skywalker, R2-D2, Yoda en Han Solo zullen voor altijd een speciale plek in de harten van de diehard Star Wars-liefhebbers hebben.

Star Wars is niet alleen een filmreeks, maar ook een compleet fictief universum, waarin alles een betekenis heeft en niets zomaar bedacht is. Er is alleen één belangrijke vraag: wanneer vod Star Wars precies plaats? Lang geleden, dat snappen we, maar een exacte datum is er niet. Toch worden er verwoede pogingen gedaan om dit te achterhalen, zo ook nu. Patrick Johnson schreef het boek The Physics Of Star Wars en ging dieper in op dit universum en zijn oorsprong. Antwoord op de ultieme vraag kreeg hij niet, maar hij kwam wel met drie aannemelijke theorieën.

Tijdsperiode Star Wars

1. 4,6 miljard jaar geleden

Misschien wel de meest logische theorie. We weten dat het universum ongeveer 13,6 miljard jaar geleden ontstond (al kunnen we er één of twee jaar naast zitten). Als we ervan uit gaan dat Star Wars in hetzelfde melkwegstelsel plaatsvindt als de onze, dan kun je al een miljard jaar schrappen. Tel daar bij op dat het zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden ontstond en er ongeveer 500 miljoen jaar over deed en je weet hoe lang het maximaal geleden kan zijn. Nog steeds lang geleden, maar dichter bij het heden dan bij de oerknal.

2. In een parallel universum

Bewijs hebben we niet dat er zoiets bestaat als een parallel universum, maar de kans bestaat dat deze er is en we er helemaal niks van mee krijgen. Meerdere universa die nooit met elkaar in botsing komen en zelfs volledig andere krachten bezitten, zoals zwaartekracht en de snelheid van het licht. De enige vraag die dan naar boven borrelt is: hoe weten dan dat Star Wars bestaat, als het ergens plaatsvindt waarvan we niet weten of het er wel is?

3. Nog vóór de oerknal

Het klinkt vrijwel onmogelijk, maar de oerknal is niks meer en minder dan het punt waarin de wetten van de natuurkunde nog niet werkte. Het is dus mogelijk dat er een periode daarvoor was waarin alle ruimte en tijd op een onherkenbare manier werd samengevoegd. En dan is het wel degelijk belangrijk of ‘the force’ sterk is.

De langere, veel langere uitleg van de oorsprong van Star Wars vind je hier bij Wired.

Een gedachte over “Wanneer vond Star Wars eigenlijk plaats?”

Reacties zijn gesloten.