Vijf documentaires die je simpelweg móet zien

City of Ghosts
Regisseur: Matthew Heineman
Uitgekomen op 14 juli, Nederlandse première op 21 september
Een aangrijpende documentaire over hoe achterblijvers in de Syrische frontstad Raqqa een propagandaoorlog tegen Isis uitvechten via sociale media. Intussen zijn conservatieve krachten in het Westen tegen ingrijpen in het Midden-Oosten. Producent Matthew Heineman won eerder een Oscar met zijn beschrijving van de machtige drugkartels in Mexico.

Ex Libris New York Public Library
Regisseur: Frederick Wiseman
Vanaf 13 september
Frederick Wiseman werd opgeleid als advocaat maar koos in 1967 voor het filmvak. De regisseur lanceerde een geheel nieuw genre: documentaires over beroemde gebouwen. Eerder portretteerde Wiseman de Amerikaanse Universiteit Berkeley en de Londense National Gallery. Dit werk geeft een leuke kijk op het functioneren van de beroemde New Yorkse bibliotheek.

Water & Power: A California Heist
Regisseur: Marina Zenovich
Uitgekomen op 1 maart, te zien via Moviemaxonline.eu (€ 4,99)
In de droge Amerikaanse staat Californië is water bijna even waardevol als olie. Een schokkende documentaire over de strijd om drinkwater, tussen machtige waterbaronnen, boeren en arme stadsbewoners in een van de grootste economieën ter wereld. Marina Zenovich kreeg bekendheid door haar indrukwekkende portretten van filmmaker Roman Polanski en komiek Richard Pryor.

78/52
Regisseur: Alexandre O. Philippe
Uitgekomen op 23 januari, te zien via Amazon Prime (€ 5,99 per maand)
Een kijkje achter de schermen bij de productie van Alfred Hitchcocks Psycho. Een must-see voor liefhebbers van oude horror, waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de wereldberoemde douchescène. Alexandre O. Philippe is een filmjunkie en dat is te merken: scherpe vragen en en veel achtergrondkennis.

A Day in the Life of a Dictator
2013, begin dit jaar gepubliceerd op documentairenet.nl
Hoe slagen sommigen er in om eindeloze rijkdom en macht te vergaren en staan anderen arm en machteloos toe te kijken? Filmmaker Hendrick Dussolier deed jaren onderzoek voor deze film, waarin een doodnormale dag wordt nagespeeld uit de levens van de bloeddorstige Josef Stalin, Idi Amin en Muammar Gaddafi. Deze Franse documentaire heeft gek genoeg bijna geen aandacht gekregen in Nederland. Daarom bij dezen: kijken, die film.

Poor us, an animated History of Poverty
Regisseur: Ben Lewis
2012, dit najaar te zien op 2Doc.nl
Bijna eenderde van de wereldbevolking moet het doen met een salaris van minder dan 2 dollar per dag. Historicus Tim Hitchcock vraagt zich af of armoede onvermijdelijk is of niet. Een verhelderende documentaire met veel animaties, archiefbeelden en interviews. Economen, bankiers en politici komen aan het woord over de verdeling van rijkdom en ons beeld van armoede in de wereld. Van de Middeleeuwen tot de bankencrisis.