Het verhaal achter de iconische foto van Steve Jobs

Achter alles is een verhaal. Elk nieuwsitem, iedere film en foto is meer dan wat mensen op hun netvlies te zien krijgen. Er zit altijd meer achter. Vooral bij beeldmateriaal geldt natuurlijk dat iedere foto meer zegt dan duizend woorden. En die duizend woorden worden ditmaal verteld door fotograaf Albert Watson. Op het YouTube-kanaal Profoto legt hij uit hoe de iconische foto van Steve Jobs (hierboven te zien) tot stand is gekomen.

De man die aan de wieg van het succes van Apple stond, heeft weinig foto’s van zichzelf en dat heeft een goede reden. Jobs had er een hekel aan om gefotografeerd te worden. Iets wat Watson kort voor het maken van de foto te horen kreeg. Toch slaagde hij erin om Jobs warm te krijgen voor een fotomoment. ‘We hadden hem voor een uur’, aldus Watson. ‘Negen uur moest hij aanwezig zijn en één voor negen liep hij naar binnen. […] Toen zag ik mijn kans. Ik zei: meneer Jobs, ik heb een uur de tijd om een foto van u te maken, maar ik denk dat het in 30 minuten ook lukt. Hij keek vervolgens naar mij alsof hij een kerstcadeau had gekregen. “Dat zou geweldig zijn!”‘

De intentie van de foto was om alles erg simpel te houden. Een witte achtergrond en een foto alsof het een pasfoto kon zijn. Het was echter de pose van Steve Jobs die iconisch werd. Watson: ‘Ik wil dat je lichtjes voorover leunt. Stel je voor dat je in een vergadering tegenover vier of vijf mensen zit die het niet met je eens zijn, maar jij weet dat je gelijk hebt’. ‘Makkelijk, ik doe dat elke dag’, was de gevatte reactie van Steve Jobs. Na twintig minuten waren ze klaar en hadden ze het iconische beeld van een man die kracht uitstraalt en niet wilt dat zijn kennis in twijfel wordt getrokken. Steve Jobs overleed in oktober 2011 aan alvleesklierkanker.

De volledige video met alle uitleg is hieronder te zien.