Uitgespeeld met robots

Ja, zo hebben wij er ook geen zin meer in. Een spelletje is leuk, maar niet als je tegenstander steeds weer de winnaar wordt. Wat dat betreft kan je Alibaba’s robot Al afschrijven voor een gezellig avondje. De Chinese supermachine gaat er immers keer op keer met de winst vandoor in zelfs de moeilijkste kennisquiz.

Onderzoekers van Standford University organiseerden eind vorig jaar een spel waarbij 100.000 vragen werden voorgelegd op basis van 500 Wikipediapagina’s. Al kwam niet alleen als snelste uit de strijd maar scoorde ook nog eens beter dan andere kandidaten: de eindscore van de robot lag op 82,44 – medespelers van vlees en bloed haalden maar 82,30 punten. Alibaba’s knappe kop veegde overigens ook de concurrerende robots van Microsoft, Google en IBM van tafel in de quiz.

Al en zijn blikken collegae maken gebruik van zogenoemde Natural Language Processing (NLP)-software; de robot is in staat om woorden te begrijpen en ingewikkelde zinsconstructies te onthouden en te analyseren. Vier jaar terug versloeg IBM’s Watson al de beste kandidaten in het Amerikaanse televisieprogramma Jeopardy. In 1984 bleek Deep Blue, eveneens van IBM, te sterk voor wereldkampioen schaken Garry Kasparov.