Be Bohlt

E-mobility producten maken ons leven niet alleen aangenamer, maar ook leuker. Als jonge speler op het gebied van Next level e-mobility producten onderscheidt Bohlt zich door het rijden van A naar B weer leuk te maken met de e-scooter Bohlt Bastard RDW B. Die je niet alleen een unieke rijervaring geeft, maar er ook voor zorgt dat jij op een fijne manier je bestemming bereikt.

De e-mobility producten van Bohlt, die naast specialist in e-scooters ook prachtige e-steps op de markt brengt, hebben allemaal een ding gemeen: eenvoud. Aanzetten en wegrijden, dat is het idee.

De e-scooters en e-steps van Bohlt zijn er om gezien te worden. De donkere en robuuste vormgeving zorgt voor een haast futuristische uitstraling. Bohlt staat voor een minimalistische look met subtiele details, die zorgen voor een uniek geheel met een extra ‘wow-factor’. En daarbij hebben ze ook oog voor het milieu. De Bohlt Bastard is in tegenstelling tot een verbrandingsmotor 85% goedkoper in onderhoud en ruim vijftig keer zo zuinig.

Bohlt Bastard RDW B

Bohlt geeft je de vrijheid om te bewegen met de Bohlt Bastard RDW B. Niet langer je welverdiende vrije tijd aan je voorbij laten gaan in de file, maar gaan en staan waar jij wilt. En dat beperkt zich niet alleen tot rijden op fietspaden. De Bohlt Bastard RDW B is goedgekeurd door de RDW waardoor er ook mee mag worden gereden op de openbare weg.

Stoer

De Bohlt Bastard RDW B is een elektrisch aangedreven scooter. De brede banden en het robuuste uiterlijk geven dit model de stoere uitstraling met het gemak van een elektrische motor. Een motor die niet alleen snel en zuinig is, maar ook nog eens goed voor het milieu. De e-scooter beschikt tevens over een krachtige verwisselbare accu, waardoor je hem uit de scooter kunt halen en elders kunt opladen of opbergen.

Daarnaast heeft Bohlt er alles aan gedaan om deze stoere scooter ook veilig te maken. De scooter heeft een ingebouwd stuurslot en een slot voor de accu. Ook zit er een ingebouwd alarm in, welke activeert als de scooter wordt verplaatst. Hierdoor gaat er een alarm af en blokkeert het achterwiel. Bohlt.nl

Het nieuwe après-ski

Het Franse Val Thorens kijkt uit over Les Trois Vallées, het grootste skigebied ter wereld met liefst 600 kilometer piste. Maar wat te doen als een klaar bent met skiën? Ook dan hoef je je niet te vervelen. Wat dacht je van de hoogste tokkelbaan ter wereld? Duiken onder het ijs van een bevroren meer? Toffe street art in een parkeergarage bekijken? Zeg het maar!  

GARAGEKUNST

Parkeergarages hoeven niet grijs en grauw te zijn. Zeker niet als het aan graffitikunstenaars ligt, die graag kleur en kunst op onverwachte plekken brengen. Als die vervolgens een vooruitstrevende garagebeheerder tegen het lijf lopen, wordt zo’n garage ineens een galerie. En dat is een win-win waar iedereen die wel eens wat te parkeren heeft van meeprofiteert. In Val Thorens is de P0-garage van Valthoparc zo’n geval. De managing director raakte er geïnspireerd door een tijdelijk kunstproject in de stad, Val Totem, waarbij twaalf kunstenaars een aantal totempalen voor de stad ontwierpen. Hij benaderde hen met de vraag of ze ook iets blijvends aan het skioord zouden willen bijdragen, en bood ieder van hen 25 vierkante meter kale muur in zijn garage als canvas voor hun street art. Dat aanbod pakten ze graag aan. Dat was in 2013, en sindsdien prijken er pakweg 50 kunstwerken, waaronder een enorme muur van 75 vierkante meter groot, in en om de garage. Er is zelfs een collector’s book uitgebracht waarin de werken zijn vereeuwigd; Val Tho Jam. Geen auto? Geen probleem. Voor voetgangers is de toegang gratis; alle liefhebbers van graffitikunst zijn welkom in de Valthoparc garagegalerie.

VEGA-CAFÉ-WINKELEN

Hét nieuwe adres van Val Thorens is Supernova. Deze ‘concept store’ houdt het midden tussen kledingwinkel en restaurant en is het initiatief van Amélie, een in Val Thorens geboren freeride professional die na haar sportcarrière tijdelijk ski-instructeur werd, maar uiteindelijk haar ski’s aan de wilgen hing om een eigen zaak te beginnen. Ze weet als geen ander wat je nodig hebt om je dagen op de piste gezond door te komen. Het restaurantgedeelte van Supernova is dan ook volledig vegetarisch, met voor de liefhebbers zelfs een paar veganistische en glutenvrije items op het menu. De populaire wafels van kastanjemeel zijn een voorbeeld in de laatste categorie, maar probeer vooral ook de vitaminerijke ontbijt-opties, of de smoothies van seizoensgroenten. Daarna kun je met vernieuwde energie door de rekken van Orion speuren: voor vrouwen zijn er merken als Maison Scotch, Ugg en Volcom; terwijl ook de mannen aan hun trekken zullen komen met onder andere Makia, Wemoto en Carhartt. Op zonnige dagen kun je bovendien op het terras uitrusten met een lokaal gebrouwen bio-biertje, om vervolgens door te stappen naar Alpen Art, wat eveneens een concept store is, maar dan van een ander slag. Ook hier is de initiatiefnemer een dame van een lokale familie: Aurélie Rey, de dochter van de eerste berggids van het skioord. Dit keer gaat het om een galerie voor lokale kunstenaars die tevens dienstdoet als tearoom en fijnproeverscafé waar ’s avonds champagne vloeit, en alsof dat nog niet genoeg is, wordt er elke woensdagochtend een yogales gehouden. Ook hier is het menu desgewenst glutenvrij.

ALTERNATIEF VERVOER

Val Thorens is het hoogst gelegen skiresort van Europa. Toch zijn het niet alleen de sneeuwzekere pistes waar je in de wolken zult zijn. Als je even klaar bent met skiën of snowboarden kun je ook kiezen voor een alternatieve wijze om je tussen de berghellingen te begeven. Het innovatieve skioord biedt tal van exotische vervoermiddelen, zoals een zes kilometer lange rodelbaan en een uiterst spectaculaire tokkelbaan die vanaf het bovenste uiteinde van de Bouchet-stoeltjeslift in Orelle op 3.230 meter tot het hoogste punt van de Thorens Funitel op 3.000 meter leidt. Daarmee is deze zogenoemde Tyrolienne de hoogste tokkelbaan ter wereld, en de duizelingwekkende zweefrit over een lengte van 1.300 meter duurt liefst 1 minuut en 45 seconden. Zo heb je ruim de tijd om te ervaren hoe het is om als roofvogel hoog tussen de bergpieken te zeilen – of te schreeuwen om je moeder. Wat dat laatste betreft: als je écht liever op de grond blijft, kun je in plaats van ski’s ook een van de aanwezige ‘fat bikes’ proberen. Deze fietsen zijn voorzien van zulke dikke banden dat sneeuw geen énkel probleem is.

HOOG IN DE LUCHT OF ONDER HET IJS

Heli-skiën is verboden in Frankrijk, maar helikopters natuurlijk niet. Wie geen genoeg kan krijgen van de witte vergezichten en Les Trois Vallées eens in hun volle glorie van bovenaf wil beschouwen, boekt een helikoptertrip. Zoef hoog boven de pistes en rotspartijen, zie de wintersporters zich als mieren om de liften verzamelen, of spot je eigen chalet of hotel. Doe je het op de eerste dag, dan heb je de rest van je vakantie een mentale kaart van het skigebied met al zijn mogelijkheden paraat… behalve één, want die mogelijkheid bevindt zich onder het ijs van een bevroren meer. Jawel, wie écht cool wil zijn, gaat ijsduiken. Daarvoor wandel je eerst op sneeuwschoenen het Lac du Lou op. Daar word je na een korte safety briefing in een drysuit gehesen en helpt een professionele duiker je door een gat in het ijs de wondere onderwaterwereld in. Dankzij de beschermende outfit blijf je geheel droog, wellicht op een traantje van ontroering na dan. Onder het ijs is het alsof je op een andere planeet bent beland, waar je gewichtloos tussen duisternis en blauw licht zweeft. De luchtbelletjes van je adem verzamelen zich in grote bellen onder het ijsdak boven je, en schieten er als kwikzilver heen en weer. Het levert een schouwspel op dat je gegarandeerd niet snel zult vergeten. azurhelico.com en valthorens.evolution2.com

Mysterieuze schokgolven gemeten

Wetenschappers staan voor een waar raadsel. Op 11 november werden er seismische golven gemeten door meetstations die lopen van Madagaskar tot aan Canada. Golven die normaalgesproken worden waargenomen bij een grote aardbeving. De aardbeving zelf bleef echter achterwege. 

Het houdt de gemoederen goed bezig. Zou het komen door een onontdekte meteoriet? Of was het misschien een nucleaire-oefening? Op 11 november werden er seismische golven gemeten die reikten van Madagaskar tot aan Canada en zelfs in Nieuw-Zeeland en Afrika werden opgepikt. Hoewel er die dag nergens een zware aardbeving werd gemeten, stonden de trillingen wel gelijk aan die van een zware aardbeving.

Vulkaan

Onderzoekers vertellen aan The Daily Mail dat de trillingen hoogstwaarschijnlijk zijn veroorzaakt door een onderzeese vulkaanuitbarsting voor de kust van het eiland Mayotte (ten noorden van Madagaskar). Seismoloog Göran Ekström van de universiteit van Columbia vertelt aan National Geographic dat dit een uitzonderlijke situatie is: ‘Ik denk niet dat ik ooit zoiets eerder heb gezien.’ Voornamelijk de zuiverheid en de frequentie waarmee de golven elkaar opvolgden lijkt uitzonderlijk. De meeste aardbevingen zenden golven uit met verschillende frequenties, maar het signaal dat werd opgepikt bij Mayotte werd gedomineerd door een haast ‘muzikale’ golf die elke 17 seconden werd herhaald. Onderzoekers gaan de komende tijd meer onderzoek doen naar de oorzaak van de golf.

Onderzoekers willen de zon ‘afkoelen’

Het behoort toch wel tot één van de grootste vraagstukken van deze eeuw: hoe zorgen we ervoor dat de aarde niet te veel opwarmt? De afgelopen jaren werd er vooral gekeken naar manieren om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Onderzoekers van Yale en Harvard komen met een ander voorstel: koel de zon af. 

De zon, met een temperatuur van 6000 graden celsius aan de oppervlakte, ‘afkoelen’. Het klinkt als een onmogelijke taak. Toch moet het kunnen volgens de onderzoekers met een zogenoemde ‘stratosferische aerosol injectie’. Deze aerosol injectie zou ervoor zorgen dat de gevolgen het broeikaseffect met de helft wordt teruggedrongen.

Stratosferische aerosol injectie

Het onderzoek werd gepresenteerd in wetenschapsblad IOP Science waar de onderzoekers verder ingaan op de ‘stratosferische aerosol injectie’. Om de zon te kunnen ‘afkoelen’ zal er een zonwerende laag moeten worden ontworpen in de stratosfeer, die op 15 kilometer van de aarde begint. Deze zonwerende laag moet ervoor zorgen dat het zonlicht wordt weerkaatst waardoor het de aarde niet bereikt.

Een lastige klus, die voor nu alleen nog op papier bestaat. Om het project op te starten hebben de onderzoekers zo’n drie miljard euro nodig. Met daarop volgend 2 tot 2,5 miljard per jaar om het project echt uit te voeren. Het hele project zou volgende de onderzoekers over 15 jaar van start kunnen gaan. Al benadrukken ze in het onderzoek wel dat de resultaten hypothetisch zijn en het daardoor niet zeker is dat dit effect gaat hebben de opwarming van de aarde.

Van extreme condities tot ultieme wintercollectie

Door winnaars wordt het ook wel een onvergetelijke tocht door Scandinavië genoemd. 300 kilometer lang voortgetrokken worden door een groep sledehonden om zo de schoonheid van de toendra te bewonderen. Outdoorkleding-merk Fjällräven organiseert ieder jaar het succesvolle event Fjällräven Polar, waarbij liefhebbers van over de hele wereld kans maken om mee te gaan op de tocht. Speciaal voor dit event heeft Fjällräven een nieuwe wintercollectie ontworpen, met de eye catcher Down Jacket No. 16 als echte topper.

Lees verder Van extreme condities tot ultieme wintercollectie

De natuur wacht op jou

Echte vrijheid voel je toch alleen in de natuur. Tussen de metershoge bomen, hoog op de bergen of juist hangend aan een rotswand boven de mooiste rivieren. En daar past natuurlijk een mooie, maar ook praktische outfit bij. Outdoorkleding-merk Fjällräven laat je dat echte gevoel van vrijheid opnieuw ontdekken met de vernieuwde Keb collectie.  Lees verder De natuur wacht op jou

‘Superaarde’ gevonden op zes lichtjaren afstand

Astronomen hebben een ‘superaarde’ gevonden op zes lichtjaren afstand van de aarde. De bevroren ‘superaarde’ ,ook wel exoplaneet genoemd, heeft drie keer de massa van de aarde en draait om de ster Barnard, de dichtstbijzijnde ster tot de zon.   Lees verder ‘Superaarde’ gevonden op zes lichtjaren afstand

Vernuftig stukje techniek voor in de keuken

Ze maken het leven een stuk makkelijker, zien er prachtig uit en zijn gemaakt met de nieuwste technologie. Dan hebben we het natuurlijk over de kokendwaterkranen van Selsiuz. Kranen die ervoor zorgen dat je binnen een paar seconden een dampend kopje thee hebt en je pasta binnen no-time gekookt is. Maar is zo’n kraan ook zuinig en veilig? Het antwoord op die vraag is ja. Selsiuz maakt het voor iedereen mogelijk om meer comfort te ervaren in de keuken met hun betaalbare kokendwaterkraan.  Lees verder Vernuftig stukje techniek voor in de keuken

China bouwt ‘kunstmatige zon’ met temperatuur van 100 miljoen graden

Chinese wetenschappers hebben deze week een belangrijke mijlpaal behaald. De ‘kunstmatige zon’ die ze hebben gebouwd heeft een temperatuur behaald van 100 miljoen graden celsius, waarmee het zes keer zo warm is als de kern van de zon. 

De ‘kunstmatige zon’ werd ontworpen voor een project om waterstof om te zetten in groene energie. De reactor boots hiervoor de processen van de zon na. Deze week behaalden Chinese wetenschappers van de Experimental Advanced Superconducting Tokamak een mijlpaal toen de ‘kunstmatige zon’ voor het eerst de 100 miljoen graden wist aan te tikken. Het aantal graden waarvan wordt aangenomen dat het de temperatuur zal zijn waarbij een kernfusie optreedt. Iets waar veel wetenschappers al jaren onderzoek naar doen.

Kunstmatige maan

Dit is niet het eerste onderzoek van Chinese wetenschappers met een link naar planetenstelsel dat deze maand het nieuws haalt. Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat China van plan is om een ‘kunstmatige maan’ te lanceren die acht keer meer lichtsterkte heeft dan de maan, om zo straatverlichting te kunnen vervangen.

Ikeafoto van Amsterdamse gracht onder de loep

Foto: Fernando Bengoechea /IKEA

Iedereen kent hem wel, de zwart-wit Ikeafoto van de Amsterdamse gracht met de rode fiets ervoor. Een foto die bij meer dan 427.000 mensen aan de muur hangt. Maar wie maakte de foto? En hoe kwam de foto bij Ikea terecht? Programma-maker Tom Roes zocht het uit in de documentaire VILSHULT, die deze week bij VPRO uitkwam. 

“Op het eerste gezicht is het een foto die iedereen zou kunnen maken”, vertelt Roes in de documentaire. “Hoe is deze, best wel middelmatige foto van Amsterdam, in de schappen van één van de grootste winkelketens ter wereld gekomen.” Een vraag waar Roes drie jaar mee bezig is geweest. Hij kwam er niet alleen achter wie de foto maakte, de bekende Argentijnse fotograaf Fernando Bengoechea die in 2004 een van de meest gevraagde fotografen van New-York was. Maar deed ook onderzoek naar diens leven. Een leven met hoogtepunten, waaronder fotograferen voor meerdere vooraanstaande tijdschriften, dat tragisch eindigde: Fernando overleed in 2004 tijdens de tsunami op Sri Lanka.

VILSHULT

Waarom juist de foto van Fernando werd gekozen voor de fotoserie van Ikea legde de programma-maker uit bij DWDD: “De fotograaf plaatste zijn niet-succesvolle foto’s in een database en daar heeft Ikea hem vandaan gehaald.” Ikea vertelde aan Roes dat het prijskaartje doorslaggevend was voor het toevoegen van de foto aan de serie, het was namelijk de goedkoopste foto van Amsterdam in de database. De VILSHULT-serie van Ikea, bestaat naast de Amsterdamse gracht uit foto’s van Londen, New-York en Parijs.

De documentaire is te zien op Youtube en VPRO Dorst

Razendsnelle ruimtesonde verbreekt snelheidsrecord

Zo’n hoge snelheid behalen dat je in tien minuten tijd een rondje om de aarde kunt maken, dat klinkt niet verkeerd. Voor mensen is het (nog) niet mogelijk, maar de Amerikaanse ruimtesonde Parker Solar Probe heeft in de nacht van maandag op dinsdag een nieuw snelheidsrecord behaald.

Met een snelheid van meer dan 246.000 kilometer per uur zou de ruimtesonde binnen tien minuten een rondje om de aarde kunnen maken. Afgelopen maandag verbrak de Parker ook al een ander record dat in 1976 werd gevestigd: de ruimtesonde die de kortste afstand tot de zon heeft bereikt. Met een afstand van 42,8 miljoen kilometer tot de zon staat hij dichterbij dan Mercurius, de eerste planeet in het zonnestelsel.

Onderzoek

Parker Solar Probe, die in augustus werd gelanceerd, wordt de komende zeven jaar ingezet voor onderzoek naar de zon. NASA heeft bekendgemaakt dat de ruimtesonde woensdag is begonnen aan zijn eerste ‘duikvlucht’, waarmee hij dichterbij de buitenatmosfeer van de zon komt om hier informatie over te verzamelen. Dit deel van het onderzoek eindigt op 11 november, waarna de ruimtesonde volgend jaar april zijn tweede vlucht zal maken.