Twee Nederlanders genomineerd voor een Oscar

De genomineerden voor de Oscars van 2018 zijn bekend! Grote kanshebbers is The Shape Of Water, geregisseerd door Guillermo del Toro, met 13 nominaties, waaronder Beste Film. Andere favorieten zijn Dunkirk, Call Me By Your Name, Lady Bird en The Post. Allemaal leuk en aardig, maar je zou bijna vergeten dat er ook nog twee Nederlanders genomineerd zijn voor een Academy Award. Het gaat hier om cameraman Hoyte van Hoytema voor de oorlogsfilm Dunkirk en make-upartiest Arjen Tuiten, die voor de film Wonder zichzelf van zijn beste en sterkste kant liet zien.

Hoyte-van-Hoytema-Dunkirk

Hote van Hoytema in actie, met naast hem regisseur Christopher Nolan

Iemand die spijtig genoeg buiten de prijzen viel was Erik-Jan de Boer. Hij maakte volgens kenners veel kans op een nominatie voor zijn special effects bij de film Okje, maar greep helaas naast het potentiële eremetaal.

Nederlandse winnaars

Het gebeurt niet vaak dat een Nederlander ook daadwerkelijk in de prijzen valt bij de Oscars. Dezelfde Erik-Jan de Boer sleepte er een paar jaar geleden nog één met Life Of Pi in de wacht, voor Beste Speciale Effecten. Michael Dudok de Wit, vorig jaar nog genomineerd voor Beste Animatiefilm met The Red Turtle. In 2001 pakte hij met de animatiefilm Father And Daughter wél een Oscar.

Als het om Beste niet-Engelstalige Film aankomt viel Nederland enkele malen in de prijzen. In 1986 gebeurde dat voor het eerst met de verfilming van het boek De Aanslag. Later slaagden hier Antonia (1995) en Karakter (1997) in.