Tropenjaren: Hubud House in Bali

Als ondernemer heb je tegenwoordig niet veel meer nodig dan alleen een goedwerkende laptop, een internetverbinding en elektriciteit. Je producten kunnen online worden besteld en worden direct naar je klanten verzonden vanaf de fabriek. Zakelijke besprekingen kunnen prima via Skype. Suffe kantoortuinen of weinig inspirerende bedrijfsflats zijn daardoor verleden tijd. Maar soms kun je kiezen voor een wel heel bijzondere werkomgeving.

Tekst: Floris Müller

Een authentieke Indonesische paalwoning, bijvoorbeeld.
Enkele jaren terug startten de Australische expats Peter Wall, John Alderson en Steve Munroe een coworking space op het paradijselijke Bali: Hubud. Dit bedrijfsverzamelgebouw in de paalwoning ligt ongeveer tien kilometer afstand van de bewoonde wereld, maar heeft snel internet, een printer, een scanner, een kopieerapparaat en verschillende vergaderruimten. Om te ontspannen hebben de huurders tevens de beschikking over een gigantische tuin met verschillende baden.

Verwacht overigens geen luxe.
Koeling komt vooral van provisorische ventilatoren. En doordat het pand gebouwd is van bamboe, kan het bij een tropische regenbui ook nog weleens lekken. Daarbij worden de werkenden niet zelden vergezeld door apen uit het omliggende woud: Hubud is gevestigd in het zogenoemde Monkey Forest. Maar een kniesoor die daarop let. Hubud trekt niet alleen veel lokale ondernemers en starters met behoefte aan rust en inspiratie, maar ook veel reizende bedrijfseigenaren die tijdens hun vakantie een of meerdere dagen willen werken.

Hubud is 24 uur per dag open. Een plekje in de open ruimte van het bedrijf bedraagt 60 dollar voor 25 uur per maand. Voor 275 dollar kunnen ondernemers onbeperkt in- en uitlopen bij deze bijzondere werkplek.