De Tianjin Binhai bibliotheek is alles waar lezers om wensen!

‘Als ik zeg: “er staat een oude vrouw in een stoffige boekwinkel”. Dan hebben jij, jij en jij alledrie een beeld voor je die alledrie verschillend zijn. Dat is het mooie van lezen.’ Het zijn woorden van Ronald Giphart tijdens een uitzending van Pauw en Witteman. Het laat tevens zien wat de waarde en schoonheid van een goed boek is. En om in de wereldwijde behoefte van lezen te voorzien hebben we bibliotheken uitgevonden. En die hoeven niet altijd stoffig te zijn, maar blinken vaak uit in schoonheid.

Lees ook: de mooiste bibliotheek van Nederland: de Boekenberg

Het meest recente voorbeeld hiervan is de bibliotheek in Tianjin Binhai, gelegen in het uiterste oosten van China. Daar werkte het Nederlandse MVRDV samen met Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI) om dit mirakel in slechts drie jaar tijd uit de grond te stampen.

Met 34.000 vierkante meter aan ruimte en het ongelooflijke aantal van 1.2 miljoen boeken! Compleet met lounges, vergaderruimtes, een leesruimte op de begane grond en natuurlijk een adembenemende omgeving. Als dit niet de hemel voor boekenwurmen is, dan weten wij het ook niet meer.

Een bericht gedeeld door MVRDV (@mvrdv) op