Tech-tycoons in ban van aandelenkoers

Gingen het de nieuwste generatie topondernemers niet om innovatie, om verandering van de markt en het leven van miljoenen gebruikers overal ter wereld? Nou, nee dus. Dit voorjaar is een aantal tech-tycoons keihard van zijn voetstuk gevallen. Net als hun conventionele voorgangers blijken ook de ‘brightest minds’ in Sillicon Valley vooral naar aandelenkoersen – en hun aanzwellende of juist krimpende vermogen – te kijken.

100 miljard voor Tesla, 2,5 miljard voor Musk
Zo werd eind maart bekend dat Elon Musk, de ‘do good’ ondernemer achter innovatief autobedrijf Tesla, zich komende jaren een bonus laat uitkeren van 2,6 miljard dollar. Aandeelhouders stemden in met de gouden uitkering op voorwaarde dat de baas het bedrijf komende tien jaar 100 miljard dollar waard maakt. Musk begint met een achterstand: direct nadat nieuws over de miljarden voor de Tesla-bons bekend, stortte het aandeel van de autofabrikant in een. Musk hoeft overigens niet op zwart zaad te zitten, eerder cashte hij al 20 miljard dollar met zijn ‘gewone’ salaris bij Tesla en door de verkoop van zijn aandelen in betalingsdienst Pay Pal.

Facebook-CEO verliest 10 miljard
Ook Facebook-miljardair Mark Zuckerberg houdt de beursindices goed in de gaten. Als gevolg van het schandaal rond marktonderzoeksbureau Cambridge Analitica, dat privégegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers doorverkocht, daalde de koers van het sociale medium bijna 20 procent en zag de CEO ruim 25% van zijn vermogen (van in totaal 40 miljard dollar) verdampen. Om verder verlies van kapitaal te voorkomen gaf de tech-baas bij wijze van hoge uitzondering een interview.