‘Superaarde’ gevonden op zes lichtjaren afstand

Astronomen hebben een ‘superaarde’ gevonden op zes lichtjaren afstand van de aarde. De bevroren ‘superaarde’ ,ook wel exoplaneet genoemd, heeft drie keer de massa van de aarde en draait om de ster Barnard, de dichtstbijzijnde ster tot de zon.  

Omdat de exoplaneet zo dichtbij de zon staat is het de één na dichtstbijzijnde bekende planeet tot de aarde, door onderzoekers nu de ‘Barnards ster B’ genoemd. De bevroren exoplaneet, de geschatte temperatuur ligt rond de -170 graden Celsius, draait rond de ster Barnard die ongeveer een zesde van de zon is qua oppervlakte. Barnard werd zelf pas in 1916 ontdekt en is vrijwel onzichtbaar zonder een hele goede telescoop.

Samensmelting

De ‘superaarde’ werd uiteindelijk gevonden door een samensmelting van twintig jaar aan onderzoekgegevens, waaronder 771 metingen van zeven instrumenten. Afgelopen woensdag werd het onderzoek voor het eerst naar buiten gebracht in het tijdschrift Nature. De komende jaren zal er meer onderzoek gedaan gaan worden naar de ‘superaarde’. Aangezien hij relatief ver van Barnard afstaat is het een geschikte planeet om onderzoek naar te doen met verschillende telescopen die in ontwikkeling zijn, waaronder een van NASA.