Is suiker net zo verslavend als heroïne?

Het is een vraagstuk wat eens in de zoveel tijd weer naar voren wordt gebracht: hoe slecht is suiker voor je? We weten dat onnatuurlijke, toegevoegde suikers schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam en dat een grote hoeveelheid hiervan zowel hart- en vaatziektes als diabetes kan veroorzaken. Maar hoe zit het met die andere factor: verslaving. Hoe afhankelijk wordt jouw lichaam na een tijdje van suiker en kunnen we het vergelijken met middelen als alcohol, drugs en gokken? De ‘US National Library of Medicine National Institutes of Health’ zocht het uit.

Verslaving suiker

Door alle literatuur over suiker- en voedselverslaving in het algemeen onder de loep te nemen en dat te vergeleken met drugsverslavingen, kwamen ze tot de conclusie dat er niet zoiets bestaat als een neiging naar suiker, die gelijke trend kent met drugs. Wel maakt suiker een hoeveelheid dopamine aan, die ons gelukkig doen voelen. Dit kan bij alles voorkomen, van muziek tot sporten en van seks tot lekker eten.

Volgens Jasper de Vries van het voedingscentrum Den Haag is er een groot verschil tussen de inname van suiker en andere middelen die wél verslavend zijn. ‘Suiker stimuleert dopamineafgifte in ons brein en in dat opzicht lijkt het eten van suiker wel op verslavende drugs’ […] ‘Drugs kunnen na verloop van tijd het dopaminesysteem echt veranderen.’

De enige middelen die naast drugs je dopaminesysteem veranderen en ontregelen zijn alcohol en cafeïne.