Smaakmakers

Kookboeken zijn hot. Waar je tien jaar terug nog eindeloos moest zoeken bij de boekhandel voor een enkel exemplaar van een vergeelde gids met grootmoeders recepten, worden nu eindeloos veel prachtig vormgegeven boeken aangeboden, bordenvol inspiratie. In de aanbieding zijn niet alleen culinaire reisverhalen maar ook een heel set fotoboeken van restaurants en meesterwerken waarin topchefs hun keukengeheimen uit de doeken doen.

Toegegeven – die laatsten zijn behalve erg smakelijk in de praktijk ook een stuk goedkoper dan een tafeltje in een gerenommeerd etablissement. Even belangrijk als de bereiding van een goede dis vinden wij de ingrediënten – als het kan duurzaam en lokaal verbouwd – en smaakcombinaties. Dirty Science presenteert enkele van de mooiste nieuwe (foto-)boeken op dit gebied; smakelijk lezen en bon apetit!

Zoet

Bijblijven!
Respect voor voeding én natuur, daar draait het in dit fraai vormgegeven gele boekwerk om. Het Complete Bijenboek is samengesteld door een team van Nederlandse biologen, botanisten, imkers en makers van honig- en wasproducten en legt uit hoe je een bijenkolonie aantrekt, verzorgt en uiteindelijk ook op een verantwoorde manier van zijn zoete fabricaat ontdoet. In de bundel leer je hoe honing alle daagse kwaaltjes kan helpen voorkomen – naar verluid hebben de mineralen, vitaminen en antioxidanten in het goedje een ontstekingsremmende werking. Maar er worden in woord en beeld ook tal van onbekende gerechten gepresenteerd die op smaak gebracht zijn met natuurlijke honing. Wat rest is een diep respect voor de bedreigde insecten en hun smakelijke fabricaat. Heerlijk tot de laatste pagina.

Het Complete Bijenboek
222 bladzijden
Januari 2018, Uitgeverij Good Cook
€19,95

Zout en peper

Op smaak
En,… klaar. Nu nog alleen een beetje zout en peper! Helemaal fout! Als het aan de samenstellers van deze fraaie instructiegids ligt, begin je de bereiding van je bijzondere gerechten met de onontbeerlijke smaakversterkers. Salt & Pepper geeft niet alleen een uitgebreide geschiedenisles over het gebruik van de stoffen in de Westerse, Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken, het gaat ook in op alle mogelijke soorten zout en peper. De ene met een subtiele smaak, de ander krachtig en alles overheersend. Dit schrijfwerk zou geen kookboek heten als er ook niet heel veel gerechten en bereidingswijzen in stonden. Houd je t’ voorlopig bij alleen een snufje zout en peper hier en daar, van het goedkope huismerk, dan is deze bundel nog altijd erg fijn om in te bladeren; een culinaire ontdekkingstocht die al je zintuigen prikkelt. Een must voor in de bibliotheek van iedere chef, amateur en liefhebber van bijzonder eten.

Salt & Pepper (The Culinary Library Book 5)
D&P Gramp
192 pagina’s
2016, Create Space
€ 20

Vet

Dikke pil
Kookboeken horen niet in de kast, maar verdienen een plek op de keukentafel, of nog liever, het aanrecht. Ze horen gevlekt te zijn en versierd met vetspetters. Dat geldt in het bijzonder voor dit originele product van culinair journalist Bas Robben (die eerder op de proppen kwam met ‘Zuur’ – zie hiernaast). Volgens de broodschrijver is vet, in tegenstelling tot wat algemeen beweerd wordt, niet alleen slecht; het geeft ook smaak aan ons eten en maakt gelukkig. Daarbij helpt vet bij het conserveren van gerechten. Robben beschrijft de beste technieken om te frituren, confijten, infuseren en bakken met boter en olie. Tot slot geeft hij ook enkele waardevolle recepten voor de bereiding van ‘vette’ gerechten als Utrechtse sprits bros, krokante Belgische friet, confit de canard en zelfs een frisse cocktail op basis van,.. vet.

Vet
Bas Robben
224 bladzijden
Maart 2018, Uitgeverij Good Cook
€ 24,95

Zuur

Zuurstof
Okee, heb je m’ weer. Of nou ja, Bas Robben is nou niet bepaald zomaar iemand in de keuken. Na jaren dienst bij eetblad Delicious produceerde hij twee jaar terug een van de meest gewaardeerde culinaire boeken van deze tijd: Zuur. In dit meesterwerk wordt niet alleen getrakteerd op een heel set ‘zure’ hapjes en drankjes – van ceviche tot zuurkoolkroketjes en van gin-mayonaise tot yuzulimonade (eigenlijk best leuk voor op dat ene dinertje waar je indruk probeert te maken op familie en vrienden zonder er uren voor in de keuken te hoeven staan). De boekenchef neemt je ook mee aan de hand langs in een rondreis langs alle mogelijke culinaire tradities van het Europese tot het Aziatische menu. Ontdek hoe fijn zuur eigenlijk kan zijn.

Zuur
Bas Robben
240 pagina’s
2017, Uitgeverij Good Cook
€ 24,95

Koolstof

Spelen met vuur
Okee, je moet je eerst even door een enorme teleurstelling heen werken, als je dit boek openslaat. Niet dat de inhoud tegenvalt – integendeel! – je zult alleen moeten concluderen dat je tot op heden nog niet het maximale uit je culinaire vermogen gehaald hebt. De Australische grootheid en voedingsmiddelenexpert Dan Hunter bereid in deze kookbijbel een honderdtal gerechten om van te watertanden; waarvan de meesten ook op de kaart staan van zijn alom geroemde tot restaurant omgebouwde boerderij. Belangrijkste tool van de chef, zo leer je, is zijn meterslange braai of brae – een simpele barbecue waar de vlammen van afspringen. Geniet van bijzondere recepten, fijne verhalen en de mooiste foto’s van heerlijke gerechten tegen een achtergrond van Australisch niemandsland. Wij wachten in spanning af tot de volgende gang, een volgend boek met keukenbelevenissen.

Brae: Recipes and Stories from the Restaurant
Dan Hunter
256 pagina’s
2017, Uitgeverij Phaidon Press
€ 40