Scheermes in je pet

Foto: Screenshot Youtube

Toegegeven, Dirty Science was een tikje late to the party, maar inmiddels kijken we reikhalzend uit naar seizoen 5 van Peaky Blinders. De seizoenen 1 tot en met 4 van deze rauwe, oorspronkelijke BBC Twoserie staan op Netflix om eens lekker te ‘bingen’. Een aanrader. Must-see. Of eigenlijk verplichte kost.

Alleen al de tijd en plaats zijn uniek: het Engeland van vlak na de Eerste Wereldoorlog, in het industriële Birmingham. We volgen hier criminele straatbende Peaky Blinders uit Small Heath, een achterstandswijk in Birmingham waar fabrieken hun rookpluimen en vonken de hele dag uitspuwen, en modder en paardenstront voor de dagelijks odeur zorgen. De bende wordt gerund door de familie Shelby, die zich langzaam maar zeker opwerkt in de Engelse onderwereld. Roer daar doorheen een paar rivaliserende bendes, corrupte politieagenten, bolsjewieken en een jonge IRA-strijder, en je krijgt een broeierig geheel. Het is een periode die weinig belicht is op televisie en in film, en de makers zijn minutieus te werk gegaan, zowel inhoudelijk als wat vorm betreft.

Pretje
De aankleding en details van de serie verdienen een groot compliment. Veel personages zijn geënt op historische figuren, de kleding en de props zijn spot on, waarbij met name de iconische flatcaps in het oog springen. De Peaky Blinders hebben in deze petten scheermesjes genaaid zodat ze hun hoofddeksel ook als wapen kunnen gebruiken. Het geweld in de serie is overigens gedoseerd, maar als het zich aandient, dan is het direct hard, grof en bloederig. Een pet met een vlijmscherp scheermes in je gezicht geduwd krijgen is nu eenmaal geen pretje.

Een ander sterk punt is de beperkte lengte van Peaky Blinders: zes episodes per seizoen, van steeds ongeveer een uur. Zo blijven onnodige subplots achterwege en heb je nooit het idee dat je de ‘rit moet uitzitten’, iets waar veel Netflixseries last van hebben.

Meesterbrein
De grootste aanbeveling om deze serie te kijken echter is de cast. De interactie tussen de gebroeders Shelby onderling en tante Polly is smullen dankzij spitsvondige, rake dialogen. Oudste broer Arthur is een opvliegende, zuipende vechtersbaas; niet de slimste, maar zo trouw als een hond. John is een jongere versie van Arthur. Maar het is vooral het personage Thomas Shelby, het meesterbrein van de familie, waarvoor je Peaky Blinders blijft kijken. Hij wordt meesterlijk vertolkt door Cillian Murphy, die vriend en vijand steeds weer een stap voor lijkt te zijn.

Murphy zet Thomas ‘Tommy’ Shelby koeltjes en beheerst neer, maar laat ook momenten van radeloosheid en woede zien. Vooral het kat-en-muisspel met de politie en, later in de serie, met geheime afgezanten van de Engelse regering, maken zijn rol gelaagd en complex. Waar Arthur een waterval aan ‘fucks’ laat passeren, is het Thomas die bijkans steevast met sigaret in beeld komt. Je zou er bijna weer van beginnen met roken… van dit heerlijke Peaky Blinders.