São Paulo: Stad die nooit slaapt

‘Non ducor, duco’, oftewel: ‘Ik word niet geleid, ik leid’. Dat is het krachtige motto van de Paulistanos, zoals de inwoners van São Paulo zichzelf graag noemen. Ze moeten ook wel, want ‘Sampa’ is een broeierige en kleurrijke, maar harde stad. Je kunt er genieten van eten, musea, uitgaan, maar er zijn ook sloppenwijken. En een groot verschil tussen arm en rijk.

Tegenover de torenhoge wolkenkrabbers en de moderne architectuur vind je in São Paulo de favela’s, waar armoede en onzekerheid heerst. Gewelddadige berovingen op toeristen zijn, net als in Rio de Janeiro, zeker niet uitzonderlijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dan ook dat ‘er een verhoogd risico is om slachtoffer te worden van criminaliteit. In het toeristenseizoen vinden op de stranden berovingen plaats’.

Hippe metropool

Tegelijkertijd geldt natuurlijk ook dat het er prima toeven is als je op straat niet met je dure iPhone X gaat lopen zwaaien, je geld en bankpassen onzichtbaar bij je draagt en ‘s nachts niet schijtlollig door de achterbuurten van de stad loopt. Gewoon normaal doen dus. Dan kun je genieten van een keur aan attracties waar heden en verleden samenkomen.

São Paulo is een hippe metropool met bijna 6000 moderne gebouwen. Met een officieel inwonersaantal van 11 miljoen (als je de agglomeratie meetelt bijna 20 miljoen) is het een stad die nooit slaapt. Dankzij dit karakter en de gigantische skyline doet São Paulo denken aan wereldsteden als Hong Kong en New York. Toch heeft ‘Sampa’ een volstrekt eigen karakter. Liefhebbers van eten en drinken worden op hun wenken bediend: de stad kent meer dan 1000 Braziliaanse en internationale restaurantjes om uit te kiezen. Daarnaast zijn er nog honderden verschillende bars, nachtclubs, casino’s en disco’s die tot in de late uurtjes open zijn.

Lekker schreeuwen

Een stadswandeling biedt een divers palet aan bezienswaardigheden, zoals geweldige  parken – Ibirapuera Park is een aanrader -, of de Beco do Batman: een doolhof van steegjes vol moderne graffitikunst. Geld uitgeven kun je ook prima in São Paulo. In het Centro Commercial Leste Aricanduva kun je je lol op in het grootste winkelcentrum van heel Zuid-Amerika. Voor meer authentieke producten struin je de vele markten af, bijvoorbeeld die van Praça da República met tientallen kraampjes vol handgemaakte kunstwerken.

Voetballiefhebbers zullen hun ogen uitkijken wanneer ze een wedstrijd van São Paulo F.C. in het Morumbistadion bezoeken. Het is een sensatie om samen met 70.000 andere voetbalfans de thuisploeg naar de overwinning schreeuwen. En als de club geen wedstrijd speelt tijdens je verblijf, kun je een tour van anderhalf uur in het stadion boeken om uiteindelijk zelf op de middenstip te staan.

Top 3 must do’s

 1. Museu de Arte de São Paulo met werken van Karel Appel, Giovanni Bellini, Hieronymus Bosch, Sandro Botticelli, Paul Cézanne, Paul Gauguin, El Greco, Vincent van Gogh, Frans Hals en Pablo Picasso.
 2. Voor de durfallen: een bezoekje aan de slangenboerderij; de Butantã Snake Institute
 3. De kathedraal van São Paulo is een van de grootste neogotische kathedralen in de wereld en heeft enorme crypten.

Top 3 must stays

 1. Hotel Unique
  Werkelijk een uniek hotel, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Het heeft van een afstand veel weg van een buitenaards ruimteschip dat op zijn kant is geland en nooit meer is weggegaan.
 2. Emiliano
  Overdadige luxe, stijlvol, prachtig ingericht, een uitgebreide spa, verfijnd eten en drinken en een heel bijzondere tuin.
 3. Bê Hotel 
  Kleinschalig hotel, ideaal voor stelletjes. Vriendelijke staf, uitgebreid ontbijt en een goede prijs-kwaliteitverhouding, zijn veelgehoorde complimenten van tevreden gasten.

Virtueel São Paulo?
Even geen geld voor een verre reis? Voor ongeveer een tientje vis je het actiespel Max Payne 3 uit de budgetbak voor pc, PlayStation 3 of Xbox 360. Deze game uit 2012 speelt zich voor een groot deel af in de broeierige Braziliaanse stad en zit boordevol stijlvolle shoot-outs. Een missie is zelfs gesitueerd in het São Paulo F.C. stadion. Of je na het spelen van dit gewelddadige virtuele avontuur nog de durf hebt om naar São Paulo af te reizen, is een tweede…