Door het rode licht? Dan geen ondernemer!

Chinese zelfstandigen zijn van onbesproken gedrag. Netjes, vriendelijk en correct. Of, ze zouden dat volgens de Chinese overheid eigenlijk moeten zijn. Het bizarre sociale-puntenstelsel, waarmee de communistische regering op dit moment experimenteert en dat beperkingen kan opleggen aan overtreders, zoals een verbod op het boeken van vlieg- en treinreizen en een afsluiting van het internet, heeft ook gevolgen voor starters.

In dit Orwelliaanse controlesysteem wil Beijing namelijk kredietaanvragen afwegen tegen de score van MKB’ers. Politici rond Xi Jingping verkopen de maatregel uiteraard als een voordeel: het moet krediet toegankelijk maken voor kleinere ondernemers in het land. In de praktijk echter betekent het dat ‘foute’ zelfstandigen vaker ‘nee’ verkocht zullen krijgen bij de bank en in sommige gevallen, bij het opdrogen van financiering, hun deuren zullen moeten sluiten.

Het sociale-puntenstelsel moet in 2020 volledig uitgerold zijn en is bedoeld om Chinezen ‘betrouwbaarder te maken’, wat dat dan ook moge zijn. De 1 miljard inwoners van het land scoren door hun rekeningen op tijd te betalen en door vaker op visite te gaan bij familie. Overtredingen, zoals door het rode licht rijden, maar bijvoorbeeld ook contact met ‘foute’ vrienden of ‘gekke’ online-bestellingen leveren minpunten op. Chinezen kunnen maximaal 950 punten halen; mensen met 350 punten of minder worden door de overheid sociaal geïsoleerd.