De rijkste kunstenaars aller tijden

Wie zegt dat kunstenaars een leven moeten lijden als een bohemien – een bestaan in armoede vechtend om waardering en een plekje aan de muur bij rijke mecenassen? Artistiekelingen met een beetje commercieel talent, blijken een vermogen te kunnen incasseren. Een overzicht van de rijkste kunstenaars allertijden; opvallend – allen zijn nog bij leven.

Damien Hirst: €800 miljoen
Met een vraagprijs die zelden onder de tien miljoen dollar ligt, en een goed bedongen marge, schatte de Britse Sunday Times het vermogen van Damien Hirst acht jaar geleden al op 250 miljoen euro. Dat moet volgens de samenstellers van The RIch List inmiddels zijn aangegroeid tot meer dan het drievoudige.

Jeff Koons: €410 miljoen
Na de verkoop van ‘Balloon Dog’ op een veiling van Christie’s in 2013 voor het recordbedrag van 50 miljoen euro zat Jeff Koons al warmpjes bij. Handel in de rest van zijn oeuvre verhoogden het speelgeld van de schilder met nog eens 460 miljoen. Fijn.

Jasper Johns: €250 miljoen
Hij is bekend om zijn schilderijen, beeldhouwwerken en prints in abstract expressionistische-, Neo-dadaïstische- en Pop art-stijl. En vooral ook vanwege de excessief hoge prijs voor zijn kunststukken. Een stevig pensioen voor de nu 87-jarige Amerikaan.

David Choe: €160 miljoen
Met een vermogen van naar schatting 160 miljoen euro op zijn spaarrekening, hoeft de Amerikaans-Koreaanse schilder David Choe nooit meer van zijn leven te werken. Aan de andere kant, de kunstenaar die bekend werd met zin ‘dirty-style’ is nog maar 42 jaar oud.

Takashi Murakami: €80 miljoen
Zijn boeketjes – fleurige schilderijen met lachende bloemetjes – brachten afgelopen decennia een godsvermogen in het laatje. De Japanse kunstenaar Takashi Murakami bezit volgens lokale Japanse media niet alleen een gigantisch atelier, maar ook enkele tientallen investeringspanden in het hart van de Japanse hoofdstad.