Printer aan, dak boven je hoofd

Foto: ICON

Bouwbedrijf Icon denkt de oplossing gevonden te hebben voor armoede in de wereld. De Amerikaanse startup zegt huizen te kunnen ‘printen’ voor nog geen 10.000 dollar. Online toont het bedrijf enkele voorbeelden van twee kamer-stulpjes die afgelopen maanden uit hun gigantische 3D Vulcan-printer rolden. En toegegeven: die zien er bepaald niet slecht uit.

De Icon-woningen beschikken over een volledig functionerend elektriciteitsnet en waterleidingstelsel. Isolatie in de muren moet bewoners beschermen tegen zelfs de meest extreme weertypen. Daarmee zijn de geprinte huisjes ideaal voor zelfs de meest onherbergzame gebieden ter wereld.

De ondernemers achter Icon werken 2 jaar na de oprichting van hun bedrijf inmiddels samen met een reeks aan NGO’s; ze willen zo snel mogelijk een eerste woonblok van hun 3D-woningen in de derde wereld plaatsen. Icon is niet de eerste tech-onderneming die experimenteert met het printen van huizen. Het ontwerp van de Amerikanen is tot op heden echter wel het goedkoopst gebleken. 10.000 dollar klinkt als een goede deal – vooral voor Westerse maatstaven, maar voor de meeste mensen in ontwikkelingsgebieden blijft een woning tegen die prijs toekomstmuziek. In 80% van de landen in Afrika ligt het gemiddelde maandinkomen lager dan $500. Icon zegt daar rekening mee te houden: bij voldoende bestellingen van hun prefab-huisjes, kan de prijs dalen tot ongeveer 4.000 dollar.