Portable Virtual Reality: de leukste VR-apps voor op je mobiel

Geen geld voor een dure Virtual Reality headset? Niet getreurd, ook met je smartphone kun je VR gaan…

Als je nu nog geen gratis Google Cardboard of variatie – feitelijk een kartonnen vouwplaat waar je je telefoon inklikt – hebt bemachtigd voor je smartphone, heb je echt onder een steen geleefd. En zo niet, en je wilt VR op je mobiel wilt beleven, zijn er tal van andere goedkope opties. Dus regel als de wiedeweerga een smartphone-houder, want dat is het, en stap in de wereld van mobiele virtuele realiteit. Maar welke apps moet je dan downloaden?

Een goede app om mee te beginnen is Google Cardboard. De app is gratis voor zowel Android als iOS en is een mooi startpunt met verschillende VR-ervaringen. Een soort inleiding in de wereld van mobiele VR. Je kunt bijvoorbeeld via Google Earth in VR naar allerlei bijzondere bezienswaardige plekken op aarde (Versailles).   

Leuk voor jezelf én om anderen te laten uitproberen is Roller Coaster VR (Android & iOS). De combinatie tussen Virtual Reality en achtbanen is simpelweg fantastisch. Het geinige is dat deze app je achtbanen laat berijden op exotische locaties op een tropisch eiland. Dus stop met schreeuwen en geniet verdikkeme van het uitzicht! Wederom helemaal voor nop.

Ooit willen weten hoe de binnenkant van het menselijk lichaam eruit ziet? Met InCell VR (gratis voor Android en iOS) beland je op celniveau in het menselijk lichaam en is het jouw taak dit lichaam te beschermen! Eigenlijk is het een racegame met een psychedelisch sausje maar dat maakt het plezier er niet minder op. En je hoeft er geen drugs voor te nemen.

Een genre dat zich uitermate goed leent voor VR is de ruimtesimulatie. In dat segment raad ik End Space VR van harte aan, voor Android (€1,39) en iOS (€ 1,99). Het betreft een first-person arcade space shooter waarbij de speler met een klein ruimteschip intense space battles afwerkt. Absoluut de moeite waard met kinderlijk eenvoudige besturing, prachtige graphics en 3D audio.

Horrorgames zijn niet voor iedereen weggelegd. Begrijpelijk, dergelijke ervaringen zijn nogal intens. Maar horror in VR… dat is echt alleen voor de koelbloedigste weggelegd. Ik raad voor Android en iPhone de gratis app Sisters aan. Poppen en/of kleine meisjes in combinatie met horror: brrrrrr! Als je echt optimaal getergd wilt worden, speel deze game dan met een koptelefoon op en… je zult schreeuwen om je moeder.

Wil je na al dat VR-vermaak de dag afsluiten met wat serieuzere content dan is daar altijd nog Discovery VR. De apps is gratis beschikbaar voor Android en iOS en laat je in VR genieten van programma’s als Shark Week en Mythbusters met uiteenlopende 360-graden video’s.