Planten en dieren

Het is zomer en dus staat de natuur in Nederland in volle bloei. Waar je nou beter genieten van alle prachtige flora en fauna dan in een dierentuin?

Historische stadstuin

Natura Artis Magistra (‘de natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap’) of kort ‘Artis’ is de oudste dierentuin van Nederland. Opgericht in 1838 in de Plantagebuurt (toen nog een groene buurt aan de rand van het uiteiendende Amsterdam) is Artis tegenwoordig een oase van rust in het dichtbevolkte Amsterdam Oost.

Met zijn bijna 30 monumentale gebouwen, onder welke een neo-classistisch ‘roofdierengebouw’ en een imposant Aquarium (waarin niet alleen de exotische waterwereld getoond wordt, maar ook het leven onder het wateroppervlak in de hoofdstedelijke grachtengordel), is het park, los van de vele inheemse diersoorten die er getoond worden, alleen al vanuit historisch oogpunt een bezoek waard. Ondanks een ingrijpende face-lift van het park, die afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, ademt het de dierentuin nog altijd de sfeer van het rijke ‘koloniale’ verleden uit de Amsterdamse negentiende eeuw; een tijd waarin Nederlandse handelsreizigers geinteresseerd raakten in de rijke flora en fauna in de nieuwe wereld en op grote schaal exotische dieren meenamen om in de stad te tonen.

Hoogtepunten in Artis zijn het uitgebreide Apenhuis, het Oliefantenpark, het in 2007 geopende planetarium en de imposante vlindertuin waar vele tienduizenden vlinders op de voorbij schuifelende publiek neerdalen. Komende jaren staan verder een groot aantal uitbreidingen gepland van ‘de koninklijke’ dierentuin; zo moet in het kader van het ‘Masterplan Artis’ in 2020 een bijbouw gereed komen aan de noord-westkant van het park met een kennistuin gewijd aan de geschiedenis van de wetenschap en een ‘microzoo’ voor schimmels en bacterien.

Wie lange rijen bij de kassa en drukte in het park wil voorkomen, doet er in de zomermaanden goed aan een reserveringen te maken voor de ZOOmeravonden; een begeleid bezoek aan delen van het park na de officiele sluitingstijd. Normale toegangsbewijzen voor Artis zijn relatief duur – bijna € 20 voor volwassenen en € 16,50 per kind. Er worden echter ook abonnementen verkocht voor het dierenpark waarmee u voor iets meer dan € 75 een jaar lang toegang hebt tot Artis.

Monkey business

De Apelheul in Apeldoorn (in het Oosten van Nederland) is een dierenpark geheel gewijd aan primaten. De oprichters van de Apenheul hebben er alles aan gedaan om het park zo natuurlijk mogelijk te laten lijken; er zijn geen zichtbare hokken en hekken en tralies. De meeste kleine apen lopen vrij tussen de bezoekers rond (het is dan ook zaak om brillen, tassen en andere persoonlijke bezittingen goed bij zich te dragen), grotere soorten als gorilla’s, bonobo’s en oerang-oetangs leven achter een goed verdekte gracht. Leden van de Nederlandse automobilistenvereniging ANWB verkozen de Apelheul dit jaar als een van de drie leukste attracties van Nederland.

Onderwaterwereld
Onderdeel van de internationale keten Sea Life, de grootste aquarium uitbater ter wereld. Sea Life Scheveningen ligt aan de boulevard van het strand bij Den Haag, waar vroeger het golfslagbad gevestigd was. Te zien zijn vele soorten vissen als haaien en roggen, maar ook zeeschildpadden en otters. Er is een grote glazen tunnel door het aquarium waar bezoekers zich als het ware tussen de vissen wanen. Een ideale dagbesteding voor wanneer het weer ons in de zomer in de steek laat. En dat gebeurt niet zelden in Nederland.

Op Safari

Koninklijke Burgers’ Zoo is met ruim 1,5 miljoen bezoekers de best bezochte attractie van Gelderland, en de op drie na populairste bestemming in Nederland. Het in Arnhem (Gelderland) gelegen park loopt al jaren voorop in het houden van exotische dieren in groepen. Dieren worden van het publiek gescheiden door kunstmarttige rotspartijen en grachten en leven vrij zichtbaar op enorme terrassen en in brede valleien. Burgers’ Zoo heeft verschillende safariroute’s waaronder De Bush, De Desert en De Rimba.

Vlinders

Grootste tropische vlindertuin van Europa gelegen nabij het natuurgebied de Havelterberg in het Zuidwesten van Drenthe. Het Papiliorama – oefen op die naam voor u de weg vraagt naar het park – heeft een ruim 900 vierkante meter grote vlinder kas waarin vele honderdduizenden vlinders rondfladderen, of achter glas (de giftige en zeer zeldzame exemplaren) getoond worden. Daarnaast biedt het park uitzicht op vele veelkleurige bloemen en planten. Het vlinderparadijs wordt binnenkort uitgebreid met een ondergronds insectatirum en een tropische tuin.