Op stedentrip vanaf de bank

Reisgidsen die je meesleuren naar de culturele hotspots van de stad kennen we allemaal. En het standaard verhaal erbij ook. Die gidsen geven niet veel weg van het échte karakter van een stad, in tegenstelling tot de boeken die déze fotografen hebben volgeschoten. Zij wringen zich in allerlei bochten om hun stad zo origineel mogelijk op de plaat te zetten, zodat jij de stad ziet vanuit hun ogen, al is dat beeld soms nog zo saai, of grimmig, of over the top!

Door: Lotte Hoes

De intimiteit van Rio

Dat de Peruaanse Mario Testino wel weet hoe hij de Zuid-Amerikaanse intimiteit van Rio de Janeiro op de gevoelige plaat moet leggen, is duidelijk. Hij portretteert welgeteld nul niet-knappe mensen, meestal schaars gekleed, en is zéker niet vies van een panoramaatje hier en daar. Dat hij daarvoor wel eens een foto moet regisseren, is voor hem geen probleem. De pit die Rio in zich heeft, moet hoe dan ook worden vastgelegd. Dat arrangeren gaat overigens niet voor alle foto’s op. De warme gloed die ’s avonds over de stad valt, hoeft niet bewerkt te worden. Juist dat moment gebruikt Testino om het bombastische carnavalsgedruis te laten voor wat het is en een meestershot vanaf een hoger gelegen punt te maken. Testino’s foto’s zijn soms zwart-wit en in een sporadisch geval korrelig, maar juist dat draagt bij aan de dynamiek. Wij wachten met smart op zijn volgende boek.

Mario de Janeiro Testino | Mario Testino | 200 pagina’s
2009, Taschen | €31

De andere kant van Venetië

Benvenuto a Venezia! Venetië is misschien wel een van de meest gefotografeerde steden van de wereld. Mag ook wel, met die azuurblauwe kanalen, marmeren paleizen en gigantische kathedralen. De Franse fotograaf Serge Ramelli portretteert Venetië op een nét iets andere manier dan we gewend zijn. Natuurlijk, ook hij kan niet om de karakteristieke gebouwen en de zingende gondeliers heen. Maar hij laat de stad vooral baden in de stilte en de kleuren van het moment: zie hoe de Sint-Marcusbasiliek eruit ziet zónder de drukkende hoeveelheid toeristen, zie hoe de lege gondels dobberen in de warme gloed van de schemering en zie hoe het altijd bruisende Canal Grande zich in de ochtendmist opmaakt voor de dag. En waan je even, heel even, in Italië.

Venice | Serge Ramelli | 176 pagina’s
2017, TeNeues, €59

Instabook New York

Lik je duim en wijsvinger en blader eens door de foto’s van… Instagram. De Amerikaanse fotograaf Dan Kurtzman heeft de grootste vijand van het papieren fotoboek omarmd, en met resultaat! Hij selecteerde ruim 200 foto’s van zeker veertig (amateur-)fotografen, die samen goed zijn voor een miljoen volgers op Instagram. Dramatische uitzichten op toeristentrekkers als Brooklyn Bridge of het Empire State Building worden losgetrokken van standaard foto’s die je op ansichtkaarten ziet. Veertig fotografen betekent namelijk veertig verschillende visies, perspectieven en technieken. En dat betekent weer dat wij New York veertig keer van een andere kant kunnen bekijken. ‘New York on Instagram’ geeft je daarmee misschien wel het meest complete beeld van the city that never sleeps.

New York City on Instagram | Dan Kurtzman | 208 pagina’s
2017, Rizzoli International Communications| €21,99

Mierenmassa Hong Kong

Wolkenkrabbers lenen zich uitstekend voor fantastische droneshots en foto’s van straten in de diepte. Maar fotograaf Michael Wolf pakt het anders aan. Hong Kong is niet alleen die andere stad die nooit slaapt, het is ook nog eens een van de snelst groeiende steden ter wereld. De steeds maar uitdijende massa aan mensen zorgt ervoor dat flatgebouwen als paddenstoelen uit de grond poppen. En daar maakt Wolf handig gebruik van. Inmiddels heeft hij zich feilloos gespecialiseerd in het fotograferen van de achterlijke hoeveelheid wolkenkrabbers die de stad rijk is. Geen interessante specialisatie, zou je zeggen. Tot je ziet wat voor stijl hij zich heeft aangemeten: de camera meestal horizontaal, de foto’s altijd gecropt tot je alleen een uitsnede van het gebouw ziet. Het resultaat is gelijk aan de sfeer die de enorme groei van de stad met zich meebrengt: krioelerig, broeierig en vooral kleurrijk.

Architecture of Density | Michael Wolf | 128 pagina’s
2012, Peperoni Books | €38,99

Saaiheid in Athene

Een vrouw die wacht op de bus, een jongetje dat wat rommelt op straat, twee tieners die zich opmaken voor een sportsessie in een verder verlaten atletiekstadion… Wat doen de inwoners van Athene in het dagelijks leven, vroeg fotograaf Johannes Schwartz zich af. Met zijn camera struinde hij straten, musea en parken af om – we zeggen het maar eerlijk – terug te komen met de saaiste fotocollectie ooit. En juist dat maakt het boek zo fijn om doorheen te bladeren. Lekker mensen kijken die niks bijzonders doen; die duidelijk onderweg zijn naar hun werk, of genieten van de zon, of hun kind een standje geven. Schwartz portretteert Athene niet alleen met foto’s van mensen, maar ook met foto’s van het straatvuil, random voorwerpen en gek bijgesneden foto’s van niet zulke bijzondere uitzichten. Kortom: hij laat je observeren, de kleine dingen zien. Zoals ook in je thuisstad zou doen.

The Athens recorder | Johannes Schwartz | 544 pagina’s
2016, Roma Publications | €48,99