Onderzoek wijst uit: muziek luisteren tijdens sporten helpt NIET

Gooi je draadloze oortjes tijdens je work-out maar weer in je tas, want uit recent blijkt dat muziek luisteren géén invloed heeft op jouw prestaties in de sportschool of tijdens het rondje fietsen/hardlopen. Wie op vol volume Eminem of Foo Fighters op heeft staan, gaat niet direct een paar kilootjes extra bankdrukken, of het vermogen van Dafne Schippers of Churandy Martina evenaren.

Dr. Elvers van Harvard University leidde het onderzoek, waarbij 150 personen in drie groepen werden verdeeld: eentje met zelfgekozen muziek, eentje met muziek waar ze geen invloed op hadden en een stille groep. Tijdens de test moesten ze oefeningen met een bal doen en vervolgens een vragenlijst invullen. Daaruit blijkt, zoals ze kop van het verhaal al zegt, dat er geen verschil in de prestatie zit, zowel of positief als negatief vlak.

Het was een uitslag waar Dr. Elvers zelf niet op had gerekend. ‘Dit is verrassend, aangezien zelf evaluatieve cognities en houdingen als zelfrespect, zelfvertrouwen en zelfeffectiviteit worden beschouwd als gevoelig voor externe stimulansen, zoals muziek.’

Risico

Het feit dat muziek geen invloed op sportprestaties heeft, is niet de enige conclusie die uit dit onderzoek getrokken kon worden. Verder bleek namelijk dat degenen die wel een muzikale stimulans hadden meer risico namen. Vooral de mannen die hun eigen muziek kozen besloten wat verder te gaan. Volgens Dr. Elvers ligt dat vooral aan de psychologische en emotionele rol die muziek in ons leven speelt. Over dit aspect kondigde ze dan ook aan dat er nog meer onderzoek naar werd gedaan.