Nobelprijs voor de Geneeskunde voor nieuwe immuuntherapie tegen kanker

Amerikaan James P. Allison en Japanner Tasuku Honjo hebben de Nobelprijs voor de Geneeskunde gewonnen. Zij krijgen de prijs voor het onderzoek dat ze deden naar een nieuwe immuuntherapie-behandeling tegen kanker.

“Een mijlpaal in het gevecht tegen kanker”, zo noemt het Nobelcomité het onderzoek van de twee. Allison en Honjo deden onderzoek naar het functioneren van bepaalde eiwitten in het immuunsysteem. Eiwitten zorgen ervoor dat het immuunsysteem in werking wordt gezet en bacteriën en virussen afweren. Bij kanker werkt het immuunsysteem echter niet afwerend, het valt niet aan en merkt het niet op.

Allison en Honjo kwamen erachter dat dit komt door bepaalde eiwitten die een remmende werking hebben op dit systeem. Door een stof toe te voegen aan het lichaam kan deze rem eraf worden gehaald en kunnen de eiwitten worden ingezet om tumoren te bestrijden.

Nobelprijs voor de Natuurkunde

De winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde werd dinsdag bekendgemaakt. Deze prijs gaat naar een onderzoek over laserfysica, uitgevoerd door Arthur Ashkin, Gérard Mourou en Donna Strickland. Laatstgenoemde is daarmee de derde vrouw ooit die de Nobelprijs voor de Natuurkunde in ontvangst mag nemen.

De Amerikaanse Ashkin, die met zijn 96 jaar de oudste Nobelprijs winnaar ooit is, ontwikkelde bij dit onderzoek een optische pincet waarmee deeltjes, atomen en moleculen kunnen worden gevangen tussen laserstralen. Hierdoor kunnen deze deeltjes met lichtstralen worden onderzocht en zo nodig gemanipuleerd zonder ze daarbij te beschadigen. De Fransman Mourou en Canadese Strickland ontwikkelde vervolgens de laserstraal. Zij werden door het comité geroemd omdat ze hiermee de weg vrijmaken voor nieuw onderzoek.