Musea waar je echt wat leert

We kennen natuurlijk allemaal Naturalis, Boerhaave en het Museon maar Nederland heeft qua technische en wetenschappelijke musea nog veel meer te bieden; een kleine ontdekking van Nederlands leerzaamste maar minder bekende musea.  

OYFO Kunst en Techniek, Hengelo
Anderhalve eeuw industriële ontwikkeling onder het dak van een museum in Twente. Een logische locatie want juist daar is altijd veel industrie geweest en daar krijg je in dit museum dan ook een mooi beeld van. Van werktuigbouw tot elektrotechniek tot telecommunicatie en textiel; dit museum neemt je mee in de wereld van de technische ontwikkeling die onze huidige mate van comfort en ontwikkeling hebben bepaald. In het museum mag je ook zelf op wat knoppen drukken; zo heeft het museum stoommachines in huis die je deels zelf kunt besturen. OYFO was eerst alleen een techniekmuseum maar heeft zich uitgebreid door samen te werken met een kunst- en muziekcentrum.

Artis Planetarium, Amsterdam
Dat Artis, de oudste dierentuin van Nederland, zeer de moeite waard is, wisten we al. En in het licht van de nieuwe plannen voor duurzaamheid en verbetering voor de leefomgeving van de dieren nog meer. Maar ook het Planetarium van Artis in hartje Amsterdam is zeer zeker een bezoekje waard. Elke dag worden daar spectaculaire films vertoond in de reusachtige koepel (628m2).  Je reist van planeten naar sterrenstelsels helemaal terug naar de oerknal en wordt op die manier meegenomen in de fascinerende rijke wereld van ons heelal. Ook kun je je jongens- (of meisjes-) droom laten uitkomen en als astronaut het heelal verkennen. Wat is onze plek precies tussen de sterren? En wat gebeurt er allemaal buiten de Melkweg? In het planetarium in Artis worden al je vragen beantwoord.

Cosmos Sterrenwacht, Lattrop-Breklenkamp
Nogmaals het heelal verkennen en nogmaals naar Twente. Dit museum is de moeite helemaal waard. Het museum ligt op een prachtige locatie, naast een riviertje dat De Dinkel heet,  en bevindt zich op een van de donkerste plekken van Nederland. Het functioneert daardoor ideaal als sterrenwacht. Dat is mooi want het museum beschikt over de grootste telescoop van Nederland. Met deze telescoop kan overdag de zon uitgebreid bekeken worden en in de avond zijn de Maan en de planeten aan de beurt. Bij goed weer en drukte worden er ook telescopen op het dakterras geplaatst. Niet te missen voor de sterrenliefhebber, en een heel fijn dagje uit.

Museum De Cruquius, Cruquius
Water, het is toch wel een beetje onze eeuwige vijand. Vandaar dat een museum hierover ook ontzettend fascineert. Waterbeheer maakt ons Nederlanders immers tot wie wij zijn, en we hebben er ook door leren polderen. Het museum richt zich op de drooglegging van het Haarlemmermeer waar tussen 1846 en 1849 een revolutionaire machine voor werd gebouwd. Een technisch wondertje en een Nederlands monument van de Industriële revolutie. Het Cruquis Museum is gekoppeld aan het Historisch Museum dat zich richt op de geschiedenis na de drooglegging van de polder. Allebei een bezoekje meer dan waard.