Moeite met opstaan? Dan ben je slimmer dan je denkt!

Ben jij het type dat ’s ochtends niet kan opstaan en met de slaap in de ogen nog vijf minuutjes gaat snoozen? Dan ben jij niet lui of vertoon jij uitstellend gedrag, maar ben je juist bijzonder slim. Uit onderzoek, getiteld Why Night Owls Are More Intelligent, blijkt dat je niet alleen slimmer dan je medemens bent, maar ook gelukkiger! En dat door alleen maar langer in bed te liggen. Nou ja, zo simpel ligt het ook weer niet, maar de uitleg is even simpel als logisch. De wetenschappers die aan dit onderzoek werkten kwamen tot de conclusie dat degenen die zelf bepaalden hoe laat ze naar bed gingen en hoe laat ze opstonden (zonder gebruik van een wekker) ook nog eens creatiever waren.

Naast al deze prachtige voordelen stellen Satoshi Kanazawa and Kaja Perina (die het onderzoek leidden) dat wij mensen mentaal nog niet toe zijn aan het gebruik van een wekker. Doordat het een ‘nieuwe’ technologische uitvinding is, zijn wij er evolutionair nog niet aan toe om in te slapen en vervolgens de wekker te negeren – en daarmee ook onze verantwoordelijkheden. Zij die het vermogen hebben om dit patroon te doorbreken worden dus als slimmer ervaren.

Naast deze vinding is er een ander onderzoek uit 1998 (gedaan door de universiteit van Southampton), waarin wordt gesteld dat mensen die na elf uur ’s avonds insliepen en minimaal negen uur later wakker werden gelukkiger waren, een betere levensstijl hadden en ook nog eens meer verdienden. Reden genoeg om je voortaan in alle rust ’s ochtends om te draaien.