Lijven als landschappen

De dagen lengen zich, de temperaturen stijgen, en langzaam pellen we onze stoffen winterschillen van ons af. Huid vindt zon. Zon vindt huid. En zo zien we steeds meer glimpsen; een blote buik. Een been. Een bovenlijf met zweetdruppels.

De esthetiek van een lichaam is eindeloos als bron van inspiratie in de kunsten. Ook, of misschien wel: juist, in de fotografie. En dan vooral het naakte lichaam. Voer voor de groten der aarde, en de experimentelen, vastgelegd met een voyeuristisch of juist heel perfectionistisch esthetisch artistiek oog. We selecteerden vijf recente hedendaagse uitgaven vol artistiek naakt. Verlekkerende fotoboeken met schalkse portretten, golvende lichamen als landschappen, functioneel frontaal vlees, of juist subtiel schaduwspel vol sensuele suggestie.

Mysterieus en filmisch

Lange wimpers, rode lippen, vanachter roodgelakte nagels: glamour met een duister randje. Een wulpse dame, gehuld in een mist van sigarettenrook. De koning van de suspense, David Lynch, weet zijn onheilspellende spanning niet alleen op bewegende, maar ook op stilstaande beelden vast te leggen. Afgelopen december kwam zijn fotoboek ‘Nude’ uit, met meer dan honderd zwart-wit en kleurenfoto’s met vrouwelijke naakten, door het oog van de artiest. Erotisch geladen, maar bijna abstracte beelden, kaleidoscopische visies op het vrouwelijk lichaam. Mysterieus en filmisch en met verwijzingen naar vervlogen glamour uit de sixties en seventies. Lynch speelt met korrel en scherpte, met ontregelende hoeken en lijnen, met een zweem van voyeurisme op een manier die helemaal aansluit bij zijn filmisch werk. Wie dit boek openslaat transformeert tot een artistiek verantwoord spiekende bewonderaar van het vrouwelijk schoon. Hebben.

Book of nudes, David Lynch
Uitgever: Fondation Cartier pour l’art contemporain, Paris, 2017
Hardback, 240 pagina’s
Prijs: €55

Inspirerende muzen

A Muse A Day is het grootste project van de ..se fotograaf Rem van den Bosch. In 2015 reisde hij een jaar lang door Nederland en België om elke dag een inspirerende vrouw te portretteren in haar eigen omgeving. Naakt. Jong, oud, glad of rimpelig, rond of hoekig, trots of verlegen, kwetsbaar, krachtig of allebei: Van den Bosch toont schoonheid in echtheid. Alle vrouwen die hij voor zijn lens zette zijn echte vrouwen, geen modellen, maar alledaagse vrouwen: van oma tot ballerina, met elk zo hun eigen reden om aan het project mee te doen.  Van den Bosch creeërt geen ideaalplaatjes, maar vraagt zijn muzen zich letterlijk bloot te geven. Spontaan of geposeerd, een beetje sexy of juist recht voor zijn raap: het boek is net zo divers als de muzen die erin staan. Geen illusies, geen glamour of artificiële sensualiteit maar de naakte waarheid in een ode aan de kracht van de vrouw.

A Muse a Day, Rem van den Bosch
Uitgever: Lecturis, 2017
Hardback, 408 pagina’s
Prijs: 49,99

Skinny dipping

Het is een fotoboek, maar meer nog is het een fotografisch essay: The Swimming Pool van Deanna Templeton is het resultaat van een acht jaar lange studie naar naaktzwemmers in een zwembad. De Amerikaanse fotografe Templeton (1969) – vooral bekend van haar straatfotografie- woont met haar man, voormalig prof-skater en kunstenaar Ed Templeton, in California. Hij was ook het begin van deze studie: een spontane skinny dip-actie ontketende haar fascinatie voor het water op het naakte lichaam. De manier waarop het licht en het water spelen met de menselijke vorm, in zijn meest intieme en kwetsbare, maar ook juist volkomen vrije staat van zijn. Acht jaar lang vroeg Templeton vrienden, bekenden en vage kennissen voor haar te poseren, al zwemmend in adamstenue. Het resultaat is even poëtisch als lekker om naar te kijken, jaloersmakend bijna. De zon, het water, de vrije lichamen: een instant zomers gevoel gegarandeerd.

The Swimming Pool, Deanna Templeton
Uitgever: Um Yeah Arts Publishers, 2016.
96 pagina’s, hardcover, Engelstalig.
Prijs: 61,50

Playboyeske perfectie

Een eerbetoon aan de vrouwelijke sensualiteit, zo mogen we het Tribute, het nieuwste fotoboek van de beroemde vlaamse naaktfotograaf Frank de Mulder best omschrijven. De man is een expert in het vastleggen van vrouwelijk schoon op licht erotische wijze, elegant en edgy, maar vol wereldse klasse. Met prachtige modellen op de mooiste plekken van de aarde. Niet verwonderlijk dat de man veel werkte voor onder meer de Playboy en andere mannenbladen. De Mulders’ beelden zijn wulps en verleidelijk, maar op een manier dat ook de ouders van de jonge godinnen die hij portretteert trots zijn op het resultaat.

Tribute is ook een hommage aan De Mulders eigen carrière en staat vol naaktfoto’s van esthetisch hoogstaand niveau, met zulke perfecte schoonheden dat ze bijna buitenaards lijken. En must-have voor fans van erotische fotografie.

Tribute, Frank de Mulder
Uitgeverij: TeNeues, 2017
256 pages, hardcover
Prijs: 70,99

Meesterlijk naakt

Ralph Gibson is een van de grote nog levende meesterfotografen. In Nude draait het om het klassieke beeld, de vrouw door de ‘male gaze’; subtiel, verleidelijk, zachtjes provocerend soms. Gibson kadert de vrouwelijke vorm zowel grafisch als fysiek, als beeld maar ook als een sensatie. Met de huid, waar je de kleine haartjes bijna op kunt voelen, met contouren en curves van het vrouwelijk lichaam om te volgen en te bewonderen. Bedachtzaam geconstrueerde beelden, vol verwijzingen naar grootheden als Man Ray. Naakt binnen de intimiteit van de lens. In dit boek een overzicht van de mooiste naaktfoto’s uit het zijn oeuvre, aangevuld met wat nieuwer werk. Nude wordt deze lente opnieuw uitgebracht als hardcover, met een interview met de fotograaf door schilder/beeldhouwer Eric Fischl. Een boek dat de fantasie prikkelt en het oog streelt. Voor als de werkelijkheid te wensen overlaat.

Ralph Gibson: Nude
Pagina’s, Ralph Gibson, voorwoord… , jaar Uitgever: Taschen, 2018 (re-issue)
352 pagina’s hardcover
Prijs: 40,-