Mark-Tigchelaar-Useclark

Het levensverhaal van UseClark-oprichter Mark Tigchelaar

Van zwaar dyslectische psychologiestudent tot autoriteit op het gebied van leesvaardigheid en concentratievermogen. Het is het levensverhaal van Mark Tigchelaar, ondernemer en oprichter van UseClark.

Tekst: Floris Müller

“Ik heb net nog een concentratietraining gegeven aan een groep atoomgeleerden. Mannen die nota bene verantwoordelijk zijn voor het bewaren van de Russische nucleaire geheimen”, lacht dertiger Mark Tigchelaar. UseClark, het bedrijf van de enthousiaste ondernemer, heeft het afgelopen decennium wereldwijd naam gemaakt met cursussen die het concentratievermogen verbeteren en de leesvaardigheid maximaliseren.
Voor dat laatste biedt het bedrijf ook speciaal ontwikkelde software: een programma dat net als bij karaoke een balletje over je scherm laat lopen, waardoor je ogen gericht blijven op tekst. Onlangs tekende de honderdduizendste klant zich in bij UseClark. Het bedrijf helpt juristen, consultants en ondernemers behalve in Nederland, ook in Rusland, China, Zuid- Korea, Brazilië, Italië en het Midden Oosten.
Tigchelaar: “Wij gaan mee in het zelfhulpnetwerk van schrijver Steven Covey en zijn marketingzoon Covey, de absolute top in ons vakgebied.” Voor cursussen steunt UseClar voor een belangrijk deel op lokale krachten, maar de ondernemer reist ook zelf de wereld over om in zijn methode te onderwijzen.

Scannen
“Wij leiden en masse aan wat ik noem Modern Analfabetisme”, meent Tigchelaar. De term komt rechtstreeks uit het manuscript van zijn nieuwste boek, dat eind volgend jaar gepubliceerd zal worden. Het is het vijfde in een reeks goedverkopende zelfhulpwerken van Tigchelaar. “Het overgrote deel van alle berichten die we op ons afgevuurd krijgen, scannen we”, stelt hij. “Dat is nogal kwalijk: belangrijke beslissingen zijn daarmee veelal gebaseerd op aannames.”
De ondernemer leert je niet alleen de hoeveelheid informatie te verminderen – zijn eerste advies is om het aantal ontvangers in mailtjes te verminderen – maar helpt je ook om informatie effectiever te verwerken.
Tigchelaar ontwikkelde hiervoor een methode, waarvoor hij de basis legde als jonge student psychologie. “Ik had grote moeite om alle boeken die voorgeschreven werden, door te spitten. Ik kon me niet concentreren en sloeg maar een heel klein deel op.” Tigchelaar werd gediagnosticeerd met een zware vorm van dyslexie en bleek door de frustratie over zijn achterstand in de collegezalen ook tegen een burn-out aan te zitten.

16.000 leerlingen
Hij besloot zich te verdiepen in de wetenschap van snellezen, sprak met tientallen deskundigen binnen het vakgebied en worstelde zich daarvoor – ironisch genoeg – door zo’n beetje alle wetenschappelijke publicaties heen die voorhanden bleken. Uit zijn bevindingen ontwikkelde Tigchelaar een eigen methode. “En die bleek succesvol: mijn studie heb ik uiteindelijk afgerond in minder dan 20 procent van de voorgeschreven tijd.” Na zijn klasgenoten te hebben overtuigd, richtte hij in 2013 UseClark op.

Het eerste wapenfeit van de ondernemer werd een grootschalige samenwerking met onderwijsinstelling LOI. “Zonder nog één letter op papier, overtuigde ik het bedrijf ervan twee boeken van mijn hand af te nemen.” LOI ging akkoord, dus moest Tigchelaar aan de slag. Zijn eerste werken werden uiteindelijk meegegeven als welkomstcadeau aan 16.000 leerlingen. Tigchelaars naam was gemaakt.

Meetbaar
De markt voor zelfhulp heeft traditioneel gezien geen goede naam. “Er zitten behoorlijk wat charlatans tussen”, vindt ook Tigchelaar. “Mijn methode is anders; de resultaten zijn meetbaar. Onze eerste twee lessen zijn gratis. Merken cursisten geen resultaat, dan kunnen ze altijd opstappen.” Dat gebeurt overigens maar zelden, vertelt de ondernemer. Daarbij moet gezegd dat de prijs voor de diensten van UseClark laag is: de abonnementskosten voor de snellerlezensoftware bedragen maar 6 euro per maand. Als je dat vergelijkt met deelname aan een gemiddelde zakelijke cursus, is dat erg weinig: die kost vaak al zo’n 450 euro per persoon per dag.

Om geconcentreerd te kunnen lezen, moet je sneller lezen, adviseert Tigchelaar. “Hoe meer hersencapaciteit je gebruikt, des te minder ruimte houd je over om over andere dingen na te denken.” Dat klinkt simpel, maar vraagt enige training. Een ander punt uit de lesmethode van UseClark is het beperken van het aantal zaken waarmee je gedurende de dag bezig bent. “Onze hersenen zijn maar in staat om met vier of vijf dingen tegelijk bezig te zijn. Bij meer impulsen word je verstrooid en slordig”, aldus Tigchelaar. Om zijn hoofd leeg te maken, gebruikt de ondernemer sinds enige tijd de handige app Brain Toss, die de losse gedachten en ideeën die hij heeft, uitschrijft en verstuurt naar zijn inbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.