De leukste simulatiegames op je mobiel

Een stad besturen, een rijk stichten, baas van een instelling of megacorporatie zijn… ‘sims’ bieden virtuele bestuurders een keur aan fantasie.

SimCity en Railroad Tycoon… wie is er niet mee groot mee geworden? Vroeger had je een ronkende game-pc nodig om als virtuele stedenbouwer en spoorwegplanner een beetje goed voor de dag te komen, maar vandaag de dag ligt die macht tot creëren en aansturen allemaal in de palm van je hand….

Hebben we het over sims, dan kunnen we niet om SimCity BuildIt heen. De game is in principe gratis voor zowel Android als iOS, maar kent in-game advertenties en de mogelijkheid om met microtransacties onderdelen sneller vrij te kopen. Daar moet je tegen bestand zijn en een lange adem hebben, of het prima vinden om af en toe je creditcard te trekken. In beide gevallen zie je langzaam hoe je stad groeit en bloeit, als je maar blijft opletten!

Wat is er meer ‘meta’ dan een simulatiegame over een game-ontwikkelaar? Met Game Dev Tycoon, voor Android (€4,49) en iOS (€ 5,49), duik je in de gouden jaren van gaming – de jaren ’80 –  en tracht je best selling games te ontwikkelen die iedereen wil spelen. Daarnaast dien je te investeren in je studio en goed personeel, en hoop je natuurlijk op goede recensies van de pers. Die azijnpissers zullen toch niet jouw spel afkraken waar je jouw bloed, zweet en een 2e hypotheek hebt ingestopt?

Vergeet de veel nieuwere RollerCoaster Tycoon Touch, laat RollerCoaster Tycoon 4Mobile voor wat het is… als je de gloriedagen van de moeder aller pretparken sims wilt herbeleven, ga je voor RollerCoaster Tycoon Classic voor Android (€ 5,99) en iOS (€ 6,99). Deze app brengt de twee eerste klassieke pretparksimulaties samen en heeft precies dezelfde looks, geluidjes én gameplay van weleer. In bijna 100 scenario’s mag je je eigen pretpark bouwen en beheren, bezoekers tevreden houden, personeel aansturen en zorgen dat er genoeg geld binnen blijft komen. Precies zoals in RCT 1 en 2 uit respectievelijk 1999 en 2002 voor de pc. De besturing gaat bovendien prima op tablet of mobiel.

This War of Mine is niet voor iedereen. Het verhaalt over een groepje mensen die met minimale middelen moet zien te overleven in oorlogstijd, en is geïnspireerd op dagboeken van mensen die zich schuilhielden tijdens de belegering op Sarajevo, in voormalig Joegoslavië. Deze sim kent een sober kleurenpalet, loodzware thema’s en keiharde keuzes die je niet wilt maken. Ruil je met anderen die aan je deur kloppen? Steel je s’ nachts eten van een bejaard stel uit een ander huis in de wetenschap dat die wellicht verhongeren? Ben je bereid te moorden voor schoon water? Maak je speelgoed voor de kinderen uit de rotzooi die je vindt of besteed je je tijd liever aan het vinden van betere wapens en onderdelen? This War of Mine is een loodzware, bijna depressieve versie van The Sims maar is gedurfd en ongemakkelijk tegelijk. Voor Android betaal je € 11,99, voor iOS 16,99.