De leukste docu’s, films en series van het moment

Beter dan je hoopt

DEADPOOL 2
Regisseur: David Leitch
****

Door zijn hondsdolle geeky humor is Deadpool volgens veel comic-fans nog altijd de beste super-/antiheldenfilm ooit gemaakt. Deadpool 2 gaat vrolijk verder alsof dat geen druk oplevert en doet eigenlijk alles wat je ervan hoopt. En meer. De vertrouwde hilariteit met Ryan Reynolds en zijn verschrompelde avocadohuid is aanwezig en de actie is weer om van te smullen – en te huilen. Maar de film komt ook met onverwachte zaken als tijdreizen en een geweldig nors personage in de vorm van Cable. Verplicht voor comic-fans.

Twijfelachtig bestaansrecht solo-film

SOLO: A STAR WARS STORY
Regisseur: Ron Howard
***

Het is nog maar de vraag of Solo: A Star Wars Story een waardige Star Wars-uitbreiding is. Het beloofde weinig goeds: een twijfelachtige cast, een stroef lopende productie en een verhaal dat nauwelijks bepalend is voor het grote, overkoepelende Star Warsverhaal. Maar er staat wel wat tegenover: enkele waanzinnige effecten, inspirerende sets en de regie van filmveteraan Ron Howard. Feit blijft dat Harrison Ford nooit vervangen zal kunnen worden. De neutrale kijker is dus beter af bij de originele trilogie, maar voor Star Wars-fans is de film verplichte kost.

Soms is groter beter

PACIFIC RIM UPRISING
Regisseur: Steven S. DeKnight
***

Het lijkt misschien een van de platste en simpelste actiefilms van het jaar te zijn, maar Pacific Rim Uprising verrast vriend en vijand met een heldenverhaal dat zijn weerga niet kent. Een mix tussen Godzilla- en superheldenfilms die bijna van het bioscoopscherm lijkt te springen, met een ontzettend goed gestileerde wereld en een ijzersterke hoofdrol van John Boyega (Star Wars) om het af te maken.

FILM VAN DE MAAND

Absurdistische Stalinsatire

THE DEATH OF STALIN
Regisseur: Armando Iannucci
****

In Rusland zijn ze niet te spreken over The Death of Stalin, een satirische en nogal bombastische vertelling over het machtsvacuüm dat ontstond na de dood van Stalin. De fantastische sterrencast – Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Jason Isaacs – brengt de meest uitbundige personages tot leven, en weet onder leiding van Armando Iannucci de perfecte balans te vinden tussen absurdisme en asgrauwe doch doeltreffende satire.  

Zeker twee keer kijken

GEMINI
Regisseur: Aaron Katz
****

Een fijne soundtrack, twee goede actrices (Lola Kirke en Zoë Kravitz) en een knap geschreven verhaal, zo complex dat je de film wel twee keer mag kijken. Gemini valt niet samen te vatten in een paar regels tekst. De film bevat commentaar op bekendheid en zoomt in op de band tussen een celebrity en haar persoonlijke assistent. Dit gaat gepaard met oogstrelende cinematografie in een neo-noir jasje, maar na de eerste kijkbeurt zal je vooral je hersenen breken over een mysterie dat je nog lang bijblijft. Het einde is niet perfect, maar er zijn weinig films die zo hun eigen ding durven te doen.

Black Mirror ontmoet Her

MARJORIE PRIME
Regisseur: Michael Almereyda
****

Een dementerende oude vrouw kan door nieuwe technologie een gereconstrueerde versie van haar overleden man – de fantastische Jon Hamm – zien en knuffelen, met confronterende vragen over onze herinneringen en mentale achteruitgang tot gevolg. Marjorie komt er al snel achter dat ze haar verleden niet kan ontlopen. Als kijker kun je niet anders dan je afvragen wat je zelf zou willen vergeten, en of artificiële intelligentie de oplossing zou kunnen zijn voor dit probleem. Aangrijpend gedachtevoedsel.

Een vraagteken bij goed en fout

BAD SAMARITAN
Regisseur: Dean Devlin
***

Als een stel jonge overvallers bij een ontzettend rijke zakenman inbreekt, komt een van hen erachter deze een vrouw gevangenhoudt. Een moreel dilemma volgt, maar zodra de overvaller de politie inschakelt blijkt de man in kwestie zijn sporen al te hebben uitgewist. Een klopjacht start, waarbij de mysterieuze kidnapper – een ijzingwekkend overtuigende rol van David Tennant – langzaamaan onthult hoe geschift hij echt is, terwijl hij de overvallers en iedereen die zij liefhebben terroriseert. Een film vol verrassingen met een lekker snel tempo en een verrassend origineel verhaal.

SERIES & DOCS

Netflix’ Blade Runner

ALTERED CARBON (SEIZOEN 1)
Via: Netflix
**

Het beloofde van tevoren een meeslepender verhaal te zijn dan deze whodunnit, maar Netflix’ duurste sci-fi-serie ooit heeft genoeg visuele pracht om dat te compenseren. Gooi er een aardig uitgedacht universum bij, met heerlijke sci-fi-plotlijnen als lichaamsverwisseling en een moord die eigenlijk geen moord is, en je bent in een paar dagen door de serie heen. Al is het alleen om te genieten van de cyberpunkuitstraling (a la Blade Runner) en om de ‘spelregels’ van dit universum te ontrafelen.

Androïden, plottwists en geweld

WESTWORLD (SEIZOEN 2)
Via: HBO
****

Wie seizoen 1 van Westworld heeft gezien, wil ook meteen seizoen 2 zien. Zó goed was het en zo goed is de serie nu weer. Het themapark met androïden, waar er zich steeds meer van bewust worden dat ze eigenlijk niet bestaan, is een ongekend spannend decor. De existentiële crisissen die dat veroorzaakt laten je nadenken over het leven als nooit tevoren. Het park staat ditmaal op springen en vrijheid is dichterbij dan ooit voor de androïden; de bijbehorende plottwists en het toenemende geweld gaan daarbij een verrassende kant op. Genoeg om je van begin tot eind aan de buis gekluisterd te houden.

Hilarische satire

SILICON VALLEY (SEIZOEN 2)
Via: HBO
****

Het komt niet vaak voor dat een komedieserie thema’s of locaties vinden die zowel uniek en actueel als hilarisch zijn. Het Emmywinnende Silicon Valley, dat zich afspeelt in het gelijknamige technologische bolwerk van de wereld, lukt het inmiddels al vijf seizoenen lang. De problematiek van een start-up waarvan de technologie de wereld zou kunnen veranderen en de onmogelijke strijd van jonge ondernemers tegen grootschalige corruptie staan centraal, en dat levert hilarische satire op die nog geen enkele andere serie zo goed heeft weten aan te boren.

Steelt dit jaar alle prijzen

ATLANTA: ROBBIN’ SEASON
Via: FX
*****

Is er iets dat rapper-zanger-acteur-producer-regisseur-schrijver Donald Glover niet kan? Nee, want ook het tweede seizoen van Atlanta overstijgt de torenhoge verwachtingen die aan Glovers oeuvre kleven. Er bestaat simpelweg geen andere comedyserie als deze, punt. Het weet zo goed te vangen wat het is om mens te zijn, maar gaat veel dieper dan een momentopname van een bepaalde bevolkings- of vriendengroep. Het is een ode aan de chaos van het bestaan: een uiteenlopende mix aan rauwe emotie, doordrenkt met muzikaliteit, al dan niet grauwe humor en een verhaal dat je niet altijd zult kunnen volgen, maar waarvan je elke seconde voelt.

Sterke elektronischmuziekdocu

WHAT WE STARTED
Via: bioscoop
***

Van Tiësto tot ’s werelds snelst groeiende en populairste dj Martin Garrix: Nederland heeft nogal wat grote namen in de elektronische muziek voortgebracht en is daarom prominent aanwezig in What We Started. De docu gaat over de wereldwijde opkomst van muziek als EDM, vergelijkt oude rotten met de waanzinnig jonge Garrix, verduidelijkt misverstanden en stelt de vraag wat er met deze muziek gaat gebeuren. Nu al dé bepalende documentairefilm over elektronische muziek; een must see voor iedereen die geïnteresseerd is in dit culturele fenomeen.

Aangrijpende nasleep van een waterschandaal

FLINT TOWN (SEIZOEN 1)
Via: Netflix
****

Twee jaar lang volgen filmmakers de politie van Flint, een klein stadje in de VS, dat door een watervergiftigingsschandaal bekendheid vergaarde. De documentaireserie Flint Town laat zien dat er nog veel meer mis is: bedrijven en mensen vertrekken, gebouwen vergaan en armoede, criminaliteit en drugs zijn aan de orde van de dag. Een waanzinnig aangrijpende blik op een stad in verval en de al dan niet onschuldige slachtoffers daarvan.

Van naastenliefde tot terreur

WILD WILD COUNTRY
Via: Netflix
***

In de jaren ’80 wordt een utopische gemeenschap opgericht door een groep vredelievende en intelligente mensen, onder leiding van Indiaanse spirituele leider Rajneesh (Osho). Maar hoe raakten de zevenduizend vredelievende leden van de  gemeenschap betrokken bij gewelddadige acties tegen omliggende dorpen, die later de ‘Rajneeshee bioterror attack’ zouden heten? Deze docu vertelt het verhaal, inclusief interessante interviews met inwoners van de gemeenschap en de intolerante mensen eromheen.

In het web van een monster

WEINSTEIN: THE INSIDE STORY
Via: BBC One
***
In 2017 werd een van de topmannen in Hollywood, Harvey Weinstein, ontmaskerd als seksueel roofdier. Decennia lang misbruikte hij zijn macht, waarvoor hij door een scala aan actrices werd beschuldigd van onder andere verkrachting en aanranding. In Weinstein: The Inside Story laat PBS Frontline zien hoe Weinstein en zijn ondergeschikten met de hulp van een netwerk aan advocaten en privédetectives een web aan leugens spanden om hem te beschermen.