Kunstgrepen: topmusea slaan hun vleugels uit

Vele kostbare kunstbezittingen staan al jaren in depots te verstoffen omdat er geen expositieruimte beschikbaar is binnen de muren van de musea. Dan maar de boer op, bedachten steeds meer topmusea de afgelopen tijd. Overal ter wereld werden dependances geopend; door te franchisen vergrootten de instellingen niet alleen hun naam en publiek, maar ook hun winst.

Guggenheim
De collectie van de voormalige Amerikaanse industrieel en kunstverzamelaar Solomon Guggenheim is tegenwoordig behalve in New York ook in het Bilbao, Berlijn, Venetië en Las Vegas te bewonderen. De nieuwste vestiging van de museumgroep opent haar deuren over twee jaar in het emiraat Abu Dhabi. Naar verluidt is de omzet van Guggenheim door de expansie vervijfvoudigd.

Hermitage
Voor de kunstcollectie van dit Russische instituut hoef je al lang niet meer naar Sint-Petersburg. Sinds 2000 werden vestigingen van de Hermitage geopend in het Italiaanse Ferrara, het Zweedse Vyborg en in het historische Amstelhof in Amsterdam. Dependances in Las Vegas en Londen zijn inmiddels gesloten. De Russen verdienden afgelopen jaren enkele honderden miljoenen met hun uitbreiding.

Louvre
Zelfs het oer-conventionele Louvre breidt zich uit. Na een vestiging in het Noord-Franse Iens, mag ook Abu Dhabi – voor naar verluidt 1 miljard euro – de naam Louvre gebruiken voor een nieuw museum. Nu zitten die kunstliefhebbers sowieso niet om geld verlegen: begin dit jaar legden de Islamitische museumeigenaars 450 miljoen dollar neer voor een schilderij van Jezus: Salvator Mundi van Leonardo da Vinci.

MoMa
Het New Yorkse Museum of Modern Art ziet niet alleen kansen in de uitbreiding van het museum, maar zet ook in op franchise van de souvenirsectie. Na een mislukte poging om het MoMa naar Amsterdam te krijgen, opent het instituut binnenkort een dependance in Warschau. De museumwinkel heeft inmiddels vier franchisevestigingen in de VS en Japan.