“In mijn koffer zitten nooit waardevolle spullen”

Thami Schweichler is medeoprichter van Makers Unite. Deze onderneming biedt vluchtelingen een werkplek en een netwerk, zodat ze aan een nieuw hoofdstuk van hun leven kunnen beginnen. Omdat er internationaal veel interesse is voor zijn werk, zit Schweichler vaak in het vliegtuig. Dirty Science werpt een blik in de koffer van de jonge creatieveling.

Lintje
‘Ik ga nooit op reis zonder de lintjes die ik voor onze campagne Re-Vest Life heb gemaakt. Die zijn een fijne manier om onze boodschap over te brengen.’ Het project ontstond toen Thami in 2015 gecontacteerd werden door een NGO in Griekenland. Dat was tijdens het hoogtepunt van de migrantenstroom. Op het strand van eilanden als Lesbos, Samos en Chios lag een heel tastbaar gevolg: ruim een miljoen reddingsvesten. Schweichler: “Wij wilden een symbool maken voor het eigenlijke probleem, namelijk dat vluchtelingen alleen maar werden gezien als last. Daarom zijn we samen met lokale ontwerpers en nieuwkomers lintjes gaan maken van die reddingsvesten. Het was een lucky shot dat deze reddingsvesten oranje zijn, want we lanceerden dit project twee maanden voor koningsdag. We kregen zoveel positieve reacties dat we hierop verder hebben geborduurd.”

Laptophoezen en tassen
Makers Unite is een bijverschijnsel van dit project. Thami merkt namelijk dat hij veel energie krijgt van het koppelen van statushouders aan bedrijven en projecten. “Het ontwerp- en productieteam van Makers Unite werkt nu samen om van die reddingsvesten laptophoezen, tassen en andere producten te maken Zo kunnen mensen elkaar ontmoeten en hebben ze een duidelijk doel. Vervolgens begeleiden wij ze in het opzetten van een carrièreplan en kunnen na ze na zes weken door naar een baan, een stage of een opleiding. Ik reis veel omdat ik door dit project veel uitgenodigd word voor toespraken, brainstorms en netwerkevenementen. Bijna elke maand sta ik dus wel mijn koffer in te pakken om naar het buitenland te gaan.’

Dresscode
Als Schweichler zijn koffer inpakt, is hij een praktisch man. De belangrijkste overwegingen zijn hoe lang hij weg is en welk doel de reis heeft. Hij grapt: ‘Als ik ergens naartoe ga om geld te regelen voor mijn project neem ik mooie overhemden en zwarte broeken mee. Gaat het daar niet om, dan neem ik gewoon T-shirts mee. Nee hoor, zo belangrijk is dat niet. Maar ik zorg wel dat ik altijd een scheerapparaat bij me heb.’

Pain in the ass
Het overkomt bijna iedereen wel eens, maar als je zo veel reist als Schweichler leer je omgaan met het verliezen van je bagage. ‘Dat is echt een pain in the ass. Ik hou er dan ook altijd rekening mee tijdens het inpakken. Mijn notitieboekje en mijn laptop heb ik daarom altijd bij me in de handbagage. Ik zorg ook dat ik geen waarde hecht aan de inhoud van mijn koffer. Je zult dus geen waardevolle dingen in mijn koffer vinden.’
www.makersunite.eu
www.re-vestlife.org

Essentials

  • Laptop
  • Notitieboek
  • Boek
  • Scheerapparaat
  • Re-Vest Life-lintjes
  • Flyers van Makers Unite