Achter de knoppen: de gamereviews van F1 2017, Splatoon 2 en Tacoma

Dirty Science selecteert ieder nummer de meest relevante nieuwe gamereleases. Deze keer een mysterie in de ruimte, kliederen met verf en plankgassen met Max Verstappen & Co.

Tekst: Jan Meijroos

 

F1 2017

Jaarlijks terugkerende Formule 1-game grijpt deels terug naar roemrijk verleden.

Gameplay: De Britse ontwikkelaar Codemasters is gespecialiseerd in racegames en bezit de officiële Formula Onelicentie. Dat betekent dat alle bestaande automerken, hun bolides, coureurs, tracks en officiële regels aanwezig zijn. Het kloppend hart is de carrièremodus: twintig races die je zo goed mogelijk moet afleggen, waarna je aan het eind van het raceseizoen kunt overstappen naar een beter team. Erg leuk zijn de terugkeer van oudere F1-bolides zoals bijvoorbeeld de 1995 Ferrari 412 T2, 2010 Red Bull Racing RB6, 1988 McLaren MP4/4 en 1996 Williams FW18 en de daaraan gekoppelde specifieke uitdagingen. De game is bovendien geëmancipeerd: je kunt voor het eerst een vrouwelijke alter ego kiezen.

Looks & Sound: De racemonsters scheuren zeer fraai door de bocht en de verschillende auto’s klinken even authentiek als indrukwekkend.

Originaliteit: Fans van Formule 1-games zitten niet te wachten op originaliteit, maar op authenticiteit. Die druipt hier rijkelijk van de ronkende motorblokken af.

Ontwikkelaar: Codemasters
Uitgever: Koch Media
Platform: PC, PlayStation 4 (Pro), Xbox One
Prijs: € 49,99 voor PC of € 59,99 voor PS4 en Xbox One

Tacoma

Langverwachte opvolger van de makers van indiehit Gone Home.

Gameplay: Tacoma is een narrative adventure en speelt zich af op een ruimtestation waar de crew op mysterieuze wijze is verdwenen. Samen met je AI-hulp Odin onderzoek je het schip en tracht je erachter te komen hoe en waarom. Doordat Odin de laatste uren van crewleden als eenvoudige hologrammen kan projecteren, ben je in staat ze volgen en langzaam de puzzelstukjes rondom de gebeurtenissen aan boord in elkaar te passen. De desolate sfeer, de verschillende verhaallijnen en de langzame onthullingen missen hun uitwerking niet.

Looks & Sound: Tacoma is technisch niet de mooiste game, maar dat doet niets af aan de intense ervaring. De graphics staan in dienst van het verhaal, en de muziek en geluiden dragen zeer bij aan de beleving.

Originaliteit: Fullbright behoudt haar status als krachtige verhalenverteller. Het feit dat de makers van deze game hierin slagen zonder grommende aliens of andere clichématige sciencefictiontrucjes, verdient een dikke pluim.

Ontwikkelaar: Fullbright
Uitgever: Fullbright
Platform: PC, Xbox One
Prijs: € 19,99

Splatoon 2

Een nieuwe lik verf, bekende maar fijne gameplay.

Gameplay: Toen de verfshooter Splatoon voor de Wii U verscheen, wisten veel spelers aanvankelijk niet zo goed wat ze ermee aanmoesten. Die gekke felgekleurde inktviskids, gewapend met grotesk schietgerei dat nu eens geen kogels maar verf uitspuwde. De game werd echter een hit en ging 5 miljoen keer over de toonbank. Splatoon 2 voor de Nintendo Switch gaat vrolijk verder en laat je opnieuw aangenaam met verf kliederen. Enerzijds door jouw gebied vol te spuiten met jouw kleur, en anderzijds door tegenstanders onder te klodderen. Beide zijn belangrijk en dat levert zowel in single- als multiplayer zeer aangename en chaotische verfsessies op. De online inrichting van speelsessies en modi kan nog wel wat gebruiksvriendelijker.

Looks & Sound: Het spel heeft een unieke grafische stijl en uitstraling. Het oogt door de betere hardware van de Nintendo Switch nog aangenaam-gekker dan zijn voorganger. Het geluid is verder in orde.

Originaliteit: Splatoon lijkt veel op het origineel, maar voegt meer dan genoeg toe om lang van te genieten. Bovendien is het knap dat Nintendo het shootergenre met Splatoon (2) op geheel eigen wijze een stuk aaibaarder en toegankelijker heeft gemaakt.

Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Platform: Nintendo Switch
Prijs: € 59,99