Kleur je stemming

Niet alleen licht beïnvloed hoe je je voelt, ook kleuren dragen bij aan je humeur. Een nieuw likje verf in je woon-, werk of slaapkamer houdt je beter bij de les en maakt je zomaar wat productiever of positiever. Een paar kleursuggesties:

Groen: concentratie
Onderzoek aan de Australische Universiteit van Auckland toonde aan dat studenten die hun examen aflegden in een groene ruimte veel beter scoorden dan kandidaten in een klaslokaal met een andere kleur. Volgens wetenschapper Kate Lee hebben je hersenen minder energie nodig om groen als omgevingskleur te verwerken waardoor je capaciteit over houdt voor belangrijkere zaken.

Oranje: beter gestemd
Als Nederlander gaat je hart natuurlijk sneller kloppen van oranje. De wetenschap laat zien dat je daarin overigens lang niet de enige bent: blootstelling aan de kleur bevordert de toevoer van zuurstof naar je hersenen. Daardoor wordt je over het algemeen creatiever en positiever en ontwikkel je een gevoel dat je ‘meer aan kan’. Meer rood in de mengkleur maakt onrustig, waar overmatig toevoer van geel in oranje ontspanning geeft.

Blauw: productief
Feeling blue? Als je liedjesschrijvers mag geloven is blauw de aller-somberste kleur die er bestaat. Wetenschappers laten echter zien dat het omgekeerde waar is. Veel blauwe waarnemingen bevordert je hersenactiviteit. Je wordt er juist productiever en blijer van, zeggen zij. De effectiviteit van blauw als kleur wordt versterkt door er ‘warmere kleuren’ aan toe te voegen als rood en geel.