Uit de kast: Hollands naakt ontdekt

Foto: Hoyt Sherman Place

Je vraagt je toch af hoe het kan dat er steeds weer verloren gewaande meesterwerken opduiken op zolders, in kelders en rommelhokken. Wordt het niet gewoon eens tijd dat we met z’n allen een grote schoonmaak houden op zoek naar waardevolle kunst?

Dit voorjaar nog ontdekte een kunsthandelaar uit Des Moines in het Middenwesten van de Verenigde Staten een klassiek naakt van de Hollandse schilder Otto van Veen toen hij zijn opslag uitmestte. Het metersgrote schilderij verbeeldt Apollo en Venus. Het is een opvallende voorstelling: de twee Romeinse goden lijken te schilderen, Venus zelfs in haar blootje.   

Aanvankelijk was de kunsthandelaar niet echt onder de indruk van het doek, dat sterk vervuild bleek en waterschade vertoonde. Een label op de achterzijde echter van het New Yorkse Metropolitan Museum of Art – waar het 100 jaar terug enige tijd gehangen had –  verried dat het nog weleens om een waardevol stuk zou kunnen gaan. Experts schatten dat het meesterwerk zo’n 10 miljoen euro waard is. De eigenaar heeft plannen om zijn galerie om te bouwen tot museumpje, met de Van Veen als belangrijkste trekpleister.