Investeren contra de morele crisis

Freada Kapor Klein en haar man Mitch Kapor staan bekend als het geweten van Silicon Valley. Het echtpaar laat zich regelmatig kritisch uit over de mores in de tech-hub en riep bijvoorbeeld Uber publiekelijk ter verantwoording toen de schandalen over seksueel wangedrag en mismanagement naar buiten kwamen – een unicum. Met hun bedrijf Kapor Capital investeren ze alleen in start-ups die de verschillen tussen de haves en de have-nots verkleinen.

Door: Laila Frank

“Moraliteit in Silicon Valley? Daar kan ik kort over zijn: die bestaat niet. Hebzucht is de bindende moraal. Collega-investeerders gooien zonder blikken of blozen hun principes overboord voor een zak met geld. De lijst bedrijven die arrogantie verwarren met leiderschap is eindeloos. Toch ben ik na ruim 30 jaar als investeerder in de techbiotoop in Californië nog altijd optimistisch.”

“De belofte van tech is schaal; massa. Maar wat zou er gebeuren als je die belofte nou inzet om mechanismen van maatschappelijke en economische uitsluiting te doorbreken? Onze filosofie is simpel: wij willen het verschil tussen de haves en de have-nots verkleinen, en investeren alleen in tech-start-ups die lage inkomensgroepen en minderheden sociaal en economisch vooruit kunnen helpen. Verder moeten ze ‘schaalbaar’ zijn en gebouwd op een solide businessmodel dat diversiteit in het DNA heeft. Vergis je niet: wij gaan voor impact, maar ook voor winst. We zijn geen filantropische instelling.”

Zelfbevestiging

“Wij investeren bijvoorbeeld in start-ups die hoger onderwijs toegankelijk maken voor kinderen in achterstandswijken, of initiatieven van producenten die biologisch voedsel leveren voor een lage prijs. Maar we investeren ook in een digitale service om gemakkelijk contact te houden met gedetineerde familieleden – op dit moment is het onderhouden van dergelijk contact een tijdrovend, frustrerend en bureaucratisch proces dat mensen vaak van elkaar vervreemdt.”

‘We willen het verschil tussen de haves en de have-nots verkleinen’

“Silicon Valley is gebouwd op het geloof in meritocratie, in de mythe van de selfmade man. Geniale gekken hebben in Silicon Valley een cultstatus. Amerika verheerlijkt het individu en de idee dat je alles wat je bereikt aan jezelf hebt te danken. Dat is ook de reden dat al het geld en talent naar een klein clubje mensen gaat dat elkaar continu bevestigt. Van kritiek van buiten trekken de techbedrijven zich niets aan. Ondertussen ontwikkelen ze alleen producten en diensten voor gebruikers zoals zijzelf. Diversiteit is in Silicon Valley daarom nog altijd een lachertje; moreel zit het in een crisis. Wij laten zien dat het anders kan.”

Hoopvol

“Het aantal bedrijven dat aan onze criteria voldoet groeit met de dag. De nieuwe generatie geeft minder om status of geld en meer om maatschappelijke impact. Dat maakt mij hoopvol. Bovendien duurt het niet lang meer voor Amerika in meerderheid divers is. Dat brengt een ander geluid; het is een kwestie van tijd. Het geloof in de meritocratie zal niet verdwijnen, maar er is ruimte voor een alternatieve visie in Silicon Valley. De tijd is rijp.”