“Internet is mislukt”

Nee, ’t is toch niet helemaal geworden wat hij er van gehoopt had. Tim Berners-Lee, die op 12 maart 1989 het internet oprichtte – of in elk geval voor het eerst contact legde met een andere computer in zijn provisorische netwerk – heeft spijt van zijn vinding. Online was, zo zei hij aan het begin van de zomer op de Alan Turing-lezing in Amsterdam, bedoeld om verschillende culturen met elkaar contact te laten hebben om zo meer begrip te kweken. Tegenwoordig echter maken gebruikers vooral lokale contacten, stelt Berners-Lee.

Wellicht is de Brit enigszins verbolgen over het feit dat hij pas twee jaar terug de Alan Turing-prijs won, een onderscheiding die bekend staat als de officieuze Nobelprijs voor de Informatica.

Overigens is Berners-Lee niet alleen pessimistisch over het internet; in een vraaggesprek aan de UvA waar de lezing gehouden werd, zei hij dagelijks op Wikipedia te zitten, “een eindeloze bron van informatie”. Voor digitale reuzen Google en Facebook is er hoop, maar dan zullen ze hun koers, die nu nog gericht is op het maken van winst en niet op ontwikkeling, danig moeten aanpassen, aldus de prijswinnaar. “Net als in de industriële revolutie in de negentiende eeuw hebben we met de huidige nieuwe uitvindingen ook problemen, van grove misstanden tot uitbuiting en enorme milieuvervuiling. Tweehonderd jaar terug hebben we die problemen overkomen, dat kan nu ook.”