Help, red mijn Instagram-feed! Fatsoenlijk naar een 4×4 grid

Blinde paniek bij alle die-hard gebruikers van Instagram. De veelvraten van het sociale medium kwamen er via The Ringer achter dat er iets cruciaals aan de populaire app (600 miljoen maandelijks actieve gebruikers) gaat veranderen. De lay-out van de foto’s kunnen we vaarwel zeggen. Binnenkort gaan we van drie naar vier foto’s naast elkaar.

Een leek zou dit niet wereldschokkend vinden, maar iedereen die zijn zorgvuldig in elkaar gezette feed op drie foto’s naast elkaar heeft toegespitst, kan volledig opnieuw beginnen. Voor veel mensen in de mediawereld is hun Instagram-account namelijk niet voor de lol, maar om een heus visitekaartje af te geven.

Maar goed, Mark Zuckerberg en consorten hebben beslist dat het spreekwoordelijke roer bij de app met de polaroidcamera om moet, en daar kunnen wij ons enkel naar schikken. De vraag is alleen: wat nu? Hoe zorg je ervoor dat je met een gerust hart verder kunt posten, zonder de vrees dat je door een systeemwijziging weer van voor af aan kunt beginnen? Tijd voor wat advies.

Maak gebruik van kleur
Wie hoeft zich druk te maken over een kleine aanpassing van Instagram, als jouw foto’s door middel van kleur een eenheid vormen? Gebruik je op elke foto dezelfde filter of een bepaalde kleur die uit hetzelfde pallet komt, dan is er voor jou weinig aan de hand. Doe je dit niet, dan is het wijs om hier vanaf vandaag rekening mee te houden. Je weet immers nooit wat er in de toekomst verder kan veranderen.

Zet een streep onder je huidige feed
Letterlijk wel te verstaan. Plaats een aantal (vier in dit geval) foto’s die volledig zwart of wit zijn. Niet alleen jij, maar ook jouw volgers weten dan precies wat er gaande is. En is dat niet zo, dan zet je bij die beschrijving een beschrijving met de uitleg van de situatie. Zo simpel kan het zijn.

Verwijder een aantal foto’s
Als je écht iemand bent die koste wat het kost een vast patroon zonder grote afwijkingen in de feed wil houden, dan zit er maar één ding op: verwijder een aantal foto’s. Stap tijdelijk over van drie naar twee foto’s die bij elkaar aansluiten en ga door met een aantal van vier zodra de update van toepassing is. Op de manier red je wat er te redden valt en komt het toch professioneel over.
En de foto’s die je verwijdert? Probeer die, mits mogelijk, ergens anders op te slaan voor jezelf. En als je echt creatief bent, creëer je een apart account met een naam als ‘foto’s-die-ik-heb-moeten-verwijderen-vanwege-een-wijziging-van-het-aantal-foto’s-per-rij-maar-die-ik-toch-graag-wil-behouden’. Of een iets kortere naam, dat rekenen we ook goed.

3 Responses