Insider’s guide: San Francisco

Omdat een reisgids op den duur gaat vervelen reist Dirty Science graag met een local. Ewoud van Leeuwen werkt op het Amerikaanse hoofdkantoor van fietsgigant Gazelle in Californië. Hij neemt ons mee naar zijn lievelingsplekjes in en om San Francisco

“Eigenlijk kun je in San Francisco bijna niet de mist in gaan, de mensen zijn vriendelijk en helpen je graag op pad. Over de standaard toeristendingen hoef ik natuurlijk niets te vertellen die weet je al, de cable cars rijden echt door de straten en Lombard Street heeft inderdaad acht haarspeldbochten. Er is een ding dat je absoluut niet moet doen: vermijd Fisherman’s Wharf, dat is zo’n tourist trap, verschrikkelijk.

Ik begin een tripje in de stad graag met koffie en toast bij The Mill. Ze malen er hun eigen meel voor het brood dat ze er bakken en de koffie komt van een bekende kleine branderij uit de buurt. Als je wat later begint vanwege een kater kun je beter naar Thee Parkside gaan. De Bloody Mary bestel je om weer tot leven te komen en als stevig ontbijt zijn de carne asada tater tots aan te raden

Oesters eet je bij Hog Island Oyster Co. aan de baai met uitzicht op de Bay Bridge. Wie geen zin heeft in schaaldieren kan beter naar Bi-Rite Creamery lopen om achter in de rij aan te sluiten. Ze maken er zelf ijs en iedereen is het er over eens dat ze de besten van de stad zijn. Bijkomend voordeel is dat het midden in het historische Mission District ligt.

Voor een biertje ga je naar Standard Deviant Brewery. Dat is een piepjonge brouwerij die in 2016 begon, maar al behoorlijk naam aan het maken is. Ze produceren er dertien soorten bier, dus daar moet iets tussen zitten voor iedereen. Als je van food trucks houdt, dan moet je echt even bij SOMA Street Food Park gaan kijken, waar allerlei van die stalletjes met eten staan.

Tacko is bekend om de fish taco’s en de lobster rolls, waarvoor de kreeften uit de oceaan aan de andere kant van het land komen. Een vrij bizarre gedachte als je op een paar honderd meter van de Pacific zit.

Het betere vlees vind je bij 4505 Burgers and BBQ, de brisket en pulled pork die ze daar barbecueën zijn perfect. Als je echt naar een van de beste restaurants van de stad wilt gaan, dan moet je bij NOPA zijn. De kans is wel groot dat je moet reserveren, maar anders kun je ook gewoon een drankje aan de bar nemen en dan wachten tot er een tafeltje vrijkomt.”