Innovaties op de Dutch Design Week die het klimaat helpen

Van 21 tot en met 29 oktober staat Eindhoven in het teken van de Dutch Design Week. En nee, dat heeft niet zozeer met de laatste modetrends te maken, maar wel met innovaties die de wereld een stukje beter maken. Eindhoven staat al langer bekend als de stad waar je voor de technologische ontwikkelingen en innovaties moet zijn, maar vanaf aanstaande zaterdag worden de werken en concepten van ruim 2500 ontwerpers aan meer dan 295.000 bezoekers uit binnen- en buitenland tentoongesteld.

En dat gaat niet alleen over technologie, maar ook over innovaties. Vooral op het gebied van klimaat en een schonere aarde zijn er dingen ontworpen die je versteld doen staan. De drie voorbeelden hieronder zijn de beste voorbeelden.

The Soul Of Nørr

SLA-Ramboll-stad-water

Een ontwikkeling uit Kopenhagen. De Deense bedrijven SLA en Ramboll hebben de handen ineen geslagen om niet een product, maar een compleet concept voor de Deense hoofdstad te bedenken. De insteek? Met aankomende, hevige regenval en het verhogen van de zeespiegel is het idee ontstaan om verzonken bassins en waterzuiverende aanplantingen in de stad te verwerken. En aan de foto hierboven te zien, is dat concept meer dan goed gelukt.

The Climate Tile

Tredje-Natur-Climate-Tile

Het Deense Tredje Natur heeft zichzelf overtroffen. Zij kwamen op het idee om een systeem op poten te zetten die ervoor zorgt dat elke stad beschermt wordt van mogelijke hevige regenval. Door een modulair plaveisel systeem langs kuilen, tunnels en richels te installeren, kan het water niet alleen veilig worden afgevoerd, maar komt het ook nog eens bij verschillende planten en bomen om zo de irrigatie te bevorderen.

Unseen Explorer T-shirt

T-shirt-Klimaatverandering

Last but not least wordt het tijd om met een kledingstuk af te sluiten, die op zijn minst kleurrijk te noemen is. The Lost Explorer en See The Unseen zijn op het idee gekomen om een t-shirt te ontwerpen die van kleur verandert als het in aanraking komt met vervuilt water (zoals vele oceanen). Hiermee wordt aandacht gevraagd voor klimaatverandering en de vervuilde oceanen. Saillant detail: dit shirt werd luttele dagen nadat Donald Trump zich met de Verenigde Staten terug trok uit het klimaatakkoord van Parijs, aan het grote publiek getoond.

 

Bron: Dezeen.com