Van-horen-zeggen-Tokyo

Van horen zeggen: Tokyo

Leuk hoor, een toeristengids of een reisblog, maar de beste tips over een stad of land komen toch van de insider, iemand die de plek uit eigen ervaring kent als zijn of haar broekzak. Marc Wesseling vertrok vijftien jaar geleden naar Tokyo om daar in de reclame te gaan werken en ging er nooit meer weg.

Tekst: Floor van Dijck

Vertel. Tokyo. Waar moeten we zijn?
“Dat is bijna onmogelijk om zo te zeggen. Tokyo is een enorme stad: het gebied heeft 36 miljoen inwoners, twee keer zoveel als Nederland. Het is een aaneenschakeling van allemaal losse kernen, met allemaal hun eigen tentjes en hun eigen karakter. Concrete tips geven is dan ook niet te doen: het is hier steeds in beweging, wat nu hot is kan volgende maand weer weg zijn. Wat ook niet helpt is dat alles hier verstopt zit en bijna niets staat aangegeven. In Shinjuku heb je hoge gebouwen waar op elke verdieping wel een barretje zit. Ik raad je aan om je gewoon te laten meevoeren door de stad, verder te lopen dan waar de boekjes je brengen, dan kom je vanzelf wel ergens uit. Let wel op als je een Airbnb boekt logeer niet ergens in een buitenwijk, dan ben je elke dag uren onderweg.”

En wat als ik honger krijg?
“Onder de treinstations heb je veel izakayas, kleine eettentjes waar ze yakitori, spiesjes, en andere hapjes serveren. Daar zit je op een kratje, drinkt een biertje of een sake en eet wat, terwijl boven je hoofd te treinen voorbij denderen.”

Waar ga je zelf graag heen?
“Mijn lievelingswijk is Harajuku, een wijk vol excentriek geklede mensen. Daar heb ik ook gewoond, zodat het voelt als mijn thuis. En toch, tegelijkertijd: de stad is leuk, maar het Japanse platteland is pas echt te gek. Bezoek bijvoorbeeld een van de eilanden rondom Tokyo, daar ben je zo en ze zijn prachtig. Of ga slapen in een klooster in de bergen.”

En wat nou als ik toch echt iets toeristisch wil doen?
“Het beroemde robotrestaurant in Shinjuku is echt heel leuk. Ga niet voor het eten – dat is heel middelmatig – maar reserveer een plek voor de laatste show als late-nightentertainment en ga daarna door naar de Golden Gai, een klein wijkje met zes straten vol barretjes. In de karaokebars die daar zitten, kun je voor 100 yen een nummer kiezen. En voor je het weet sta je met nieuwe Japanse vrienden keihard hits mee te blèren.”