Hollandse meesterwerken over de hele wereld

Dutch delights on display – een enkel berichtje in de Engelstalige krant China Daily. Vanaf deze zomer zijn 74 Hollandse Meesters uit de collectie van de Amerikaanse miljardair Thomas Kaplan te zien in het National Museum in Beijing. De grootste werken van vaderlandse bodem hangen al lang niet meer alleen in onze nationale kunstcentra, dat is duidelijk. Waar vind je nog meer Hollandse Meesterwerken?

1. Louvre, Parijs: bezit sinds begin negentiende eeuw, toen het nog Musée Napoléon, enkele honderden Hollandse werken van ondermeer Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn en de Romanisten – kunstenaars die voor inspiratie naar Rome vertrokken.

2. Hermitage, Sint Petersburg: ‘The Treasures of the Tsars’ – een honderdtal zeventiende-eeuwse schilderijen van bekende en onbekende Nederlandse schilders waren afgelopen jaar even in de Amsterdamse dependance van dit Russische museum te zien. Normaliter hangen de werken in hun eigen zaal in het voormalige Romanovpaleis.

3. Metropolitan Museum, New York: naar eigen zeggen de grootste verzamelaar van zeventiende-eeuwse kunst uit de polder op het westelijk halfrond. ‘The Met’ heeft enkele tientallen schilderijen in de vaste collectie van Frans Hals, Rembrandt en Vermeer.

4. Victoria and Albert Museum, Londen: verzamelde door de jaren heen niet alleen veel schilderijen van Hollandse bodem, maar ook tekeningen van Nederlandse kunstenaars, historische beelden en zelfs volledige glas-in-loodramen.

5. Art Institute of Chicago: van Rembrandt tot Piet Mondriaan. In Chicago zijn ze dol op Nederlandse kunst.

6. Prado, Madrid: een aanzienlijke collectie werken uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw. Absoluut topstuk in het museum is het drieluik Tuin der Lusten van Jeroen Bosch.