Hoe versla je het algoritme van Facebook?

Dat Facebook ons dagelijkse leven in haar greep houdt is allang niet meer te ontkennen. We besteden soms uren per dag aan het sociale medium, checken onze tijdlijn na het opstaan en voordat we naar bed gaan en ons hart maakt nog altijd een sprongetje als je die rode 1 bij het wereldbolletje ziet staan. En dankzij hun algoritme bepalen ze ook nog eens wat jij belangrijk vindt (en meestal zitten ze angstig dicht bij de werkelijkheid). Hun meest recente aanpassingen zorgen er ook nog eens voor dat de pagina die jij buiten vrienden en familie volgt minder vaak op je tijdlijn verschijnen. En dat betekent dat Zuckerberg en co. nog meer grip op jouw leven krijgen. Tijd om dat een stoppen en daarom heeft Dirty Science een paar tips om jouw tijdlijn op Facebook volledig naar jouw hand te zetten.

Geef je voorkeuren aan

Veel mensen weten het niet, maar je kunt vrij makkelijk jouw voorkeur aangeven over wie en wat écht belangrijk is. Log op een computer (belangrijk!) op Facebook in en ga vervolgens naar het pijltje naar beneden wat rechtsboven staat en klik ‘voorkeuren voor nieuwsoverzicht’ aan. Alles en iedereen wat je daar selecteert zal altijd bovenaan jouw tijdlijn komen.

Welke pagina’s volg je écht?

De kans is groot dat je in de loop der jaren een enorm scala aan facebookvrienden en gelikete pagina’s hebt opgebouwd. Het zijn er zelfs zoveel dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Tijd voor een grote schoonmaak, oftewel: ontvolgen en ontvrienden. Klinkt hard, zeker als het om vrienden gaat, maar laten we eerlijk zijn: hoe vaak heb je nog contact met die ene jongen van dat ene feestje van zes of zeven jaar geleden? Precies, dat dachten we al. Het ruimt niet alleen jouw newsfeed op, maar prioriteert ook de mensen die werkelijk dicht bij je staan.

Advertenties verbergen

Ja, dit kan echt. En eigenlijk is het veel simpeler dan je van tevoren zou denken. Kom je er één tegen, dan ga je naar de drie stippen naast elkaar en selecteer je ‘verbergen’. Het aantal advertenties neemt er niet mee af, maar de kwaliteit ervan zal wel drastisch toenemen.

Terug naar chronologie

December 2011 stond social media-minnend internet op zijn kop. Facebook zou namelijk het chronologisch weergeven van jouw nieuws omgooien en een tijdlijn introduceren die op basis van een algoritme jouw belangrijkste berichten selecteert. En hoewel dat eerst met veel gemopper gepaard ging, weten we inmiddels niet beter. Toch is er een eenvoudige manier om dit terug te draaien, iets wat opnieuw alleen op een computer kan. Log in, ga vervolgens naar ‘nieuwsoverzicht’ linksboven aan je scherm en klik op de drie stippen naast elkaar. Vervolgens heb je twee opties: ‘topverslagen’ of ‘meest recent’. En dan spreekt voor zich welke van de twee een chronologische volgorde aanbiedt.