Een helblauwe duik in zomers Siberië

We begrijpen heus wel dat je bij vakantie aan zon, zee en strand denkt. Toch zou je eens het vliegtuig naar Siberië moeten pakken. Ondanks de Dostojevskiaanse winters is dit gebied in Rusland namelijk een aantrekkelijke vakantiebestemming door de uitgestrekte grasvlaktes en grote meren.

De winter in Siberië is precies zoals je ‘m voorstelt: meters sneeuw en ijs bepalen het landschap en de afgelopen winter werd de onvoorstelbare temperatuur van -67 graden gemeten. In de zomer herken je de plek echter niet meer terug. Zodra de dooi komt, verandert de streek in een groene oase vol leven. Deze verandering is zo ingrijpend dat sommige handelsroutes in een paar dagen niet meer bruikbaar zijn omdat ze over bevroren rivieren en meren liepen. De temperatuur in de maanden juni, juli en augustus ligt rond de 20 graden, waarbij de zon fanatiek schijnt. Perfecte omstandigheden voor sportievelingen, en die zie je dan ook veel.

Zoetwaterzeehond
In de zomermaanden warmt het Baikalmeer op tot prettige temperaturen en zie je ook menig Rus een duik wagen. Het water is zo blauw dat het pijn doet aan je ogen en contrasteert op bijna agressieve wijze met het felle groen van het bos. Het is een van de oudste meren ter wereld, en er wordt geschat dat het zijn 25 miljoenste verjaardag al gevierd heeft. Toch doet het meer nog kwiek aan: het water is verfrissend en zo helder dat je tot bijna 40 meter diep kunt kijken. Met een beetje geluk kom je een nerpa tegen, een zoetwaterzeehond die alleen in dit meer te vinden is.

Houtsnijwerk
De reiziger die steden als St. Petersburg of Moskou al kent, zal opvallen dat het karakter van deze streek minder Russisch aandoet. Misschien omdat het land grenst aan China, Kazachstan en Mongolië doet het eerder denken aan (Centraal-) Aziatische landen. Om in Irkoetsk, de hoofdstad van Siberië te komen, neem je de beroemde Trans-Siberië-express vanuit Moskou. De treinreis duurt zo’n drie dagen, maar je hoeft je geen moment te vervelen. Het landschap om je heen wordt steeds wilder en doet je beseffen wat je eigenlijk wel wist: Rusland is absurd groot. Laat je niet uit het veld slaan door de eerste indruk van Irkoetsk. De stad is weliswaar toe aan een opknapbeurt, maar huisvest ook imposante kerken uit de 18e eeuw, statige huizen en heel veel knap houtsnijwerk.

Goudzoekers
Er zijn geen goelags meer te vinden in deze streek, maar de lokale bevolking heeft nog genoeg herinneringen. Veel families verhuisden mee als een vermeende crimineel naar Siberië werd verbannen. Een ander deel van de bevolking komt voort uit een migratiestroom van zo’n 350 jaar geleden, toen er goud in de streek gevonden werd. Toch hoef je een goed gesprek over de geschiedenis met de locals niet te verwachten. Zij rakelen het verleden liever niet op en gaan veel liever zonnen op het strand rond het meer.

Top 3 Must Stays

Hotel Europe in Irkoetsk
Protserig Russisch zoals we het graag zien. Denk aan bed-rokken van brokaat, vergulde lambriseringen en heel veel rood fluweel. Best fout, maar ook erg fijn.

Novosibirsk Marriott Hotel Novosibirsk
Luxe hotel in art nouveau-stijl met comfortabele kamers en fantastische service. Vraag om een kamer met het uitzicht op de Opera.

Altay Resort in Urluaspak
In dit resort kom je zeker tot rust. Een spa, sauna en zwembad zijn allemaal op loopafstand van je huisje.

Top 3 Must Do’s

Zwemmen in het Baikalmeer
Niets aangenamer dan een frisse duik tijdens een mooie zomerdag. Op het strand met een goed boek is het ook niet verkeerd.

Stolby national park
Voor de sportieveling. Het park is een fantastische plek om te wandelen en klimmen. Het rotsgebergte hier is adembenemend.

Banya sauna
Typisch Russisch saunaritueel waarbij je gemept wordt met natte bezems van bladeren. Daarna is een duik in koud water verplicht.