Hawking had Nobelprijs moeten krijgen

Foto: Lwp Kommunikáció

De in maart overleden Britse natuurkundige Stephen Hawking had de belangrijkste Noorse wetenschappelijke onderscheiding moeten krijgen voor zijn laatste onderzoek. Dat stelt in ieder geval zijn voormalige Belgische compagnon Thomas Hartog.

De twee deden jaren onderzoek naar het ontstaan van universums. Het artikel ‘A Smooth Exit from External Inflation’, waarin hun bevindingen wereldkundig gemaakt worden, ligt nu ter beoordeling bij het Amerikaanse tijdschrift Physical Review Letters. Het is nog niet duidelijk wanneer de laatste woorden van Hawking gepubliceerd worden. Het Nobelcomité hanteert strikte eisen voor kandidaten voor zijn jaarlijkse prijzen: wetenschappers worden nooit postuum onderscheiden en moeten over hun belanghebbende onderzoek gepubliceerd hebben.

Hawking verwierf wereldfaam in de jaren zeventig en tachtig met zijn onderzoek naar de oerknal en het ontstaan van het heelal. Ook zijn artikelen over zwarte gaten werden in de wetenschappelijke wereld alom geprezen. In 1988 schreef de Brit de bestseller ‘A Brief History of Time’. Hij werd meermaals genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor de natuurkunde, maar won de prestigieuze onderscheiding nooit.