Harmonie in ieder huis

‘Een harmonieuze samenleving’, ‘harmonieuze muziek’, ‘een harmonieus gezin’… We kennen de bewoordingen en uitspraken, ze hebben een positieve connotatie maar wat betekent de term nu eigenlijk precies?

Harmonie komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘samenvoeging’. Het woord kent vele betekenissen, waarbij het neerkomt op de juiste verhouding van delen of momenten van een geheel, ofwel de samenwerking van deze delen tot een schoon en goed geheel, aldus kennisplatform Ensie.nl.

De betekenis is op verschillende manieren van toepassing. Het kan gaan over uiterlijke harmonie, de term kan spiritueel van aard zijn (een harmonieuze relatie) of letterlijk teruggrijpen naar de 17e eeuwse muziekterm van samenklank. Gezamenlijke blaas- en slaginstrumenten worden dan ook wel harmonie genoemd, vandaar het woord ‘harmonieorkest’. Harman Kardon is bij het ontwerp van haar draadloze OMNI Plus speakers uitgaan van deze vele lagen van de term harmonie. Zo zorgen de innovatieve speakers niet alleen voor meer harmonie in een thuissituatie doordat er van hoogwaardig muziek genoten kan worden, maar is tevens het design in harmonie met de moderne interieurinrichting van vandaag de dag tot stand gekomen.

Hoogwaardig geluid
In de drukke levens die we vandaag de dag leiden, is onze thuisbasis meer dan ooit een safe heaven waar we tot rust komen. Als er thuis harmonie heerst, laden we ons op en ontspannen we ons. Muziek speelt daarin een enorm belangrijke rol en dan is het zaak om die zo goed mogelijk te beleven. Tegenwoordig doen we dat het liefst draadloos, maar het probleem is dat de geluidskwaliteit vaak achterblijft bij de traditionele, bekabelde opzet. Het tegendeel is waar bij Harmon Kardon OMNI Plus-serie. Dit wireless luidsprekersysteem dat muziek door het hele je huis streamt rechtstreeks uit de cloud, maakt gebruik van 24-bit/192 kHz audiokwaliteit en werkt via telefoon, computer, tablet en zelfs een traditionele stereo-set. De draadloze speakers zijn in staat om zelfs een betere sound dan die van de traditionele CD te bewerkstelligen. De OMNI Plus serie komt bovendien in diverse uitvoeringen. Muziekliefhebbers kunnen voor enkele kleinere, of iets grotere krachtige speakers gaan, al naar gelang hun voorkeur. Maar ook voor home cinema geïnteresseerden is er een complete set beschikbaar, inclusief hoogwaardige soundbar die binnenkort verkrijgbaar is.

De (muzikale) stelling van Pythagoras
Het belang van muziek en harmonie is al eeuwenoud. Jonathan Goldman stelt in zijn boek Healing Sounds: The Power of Harmonics dat in de oude mystieke scholen priesters en sjamanen tevens de rol van musici bekleedden. Veel van de grote denkers uit het verleden, zoals de Griekse filosoof Pythagoras, waren grote kenners van het esoterische. Zo gebruikte Pythagoras muziek en geluid voor heling. Hij noemde deze methode ‘muzikaal medicijn’ en beschouwde geluid als een essentieel element van het universum. Zo stelde hij dat “elk hemellichaam, tot elk atoom, produceert een specifiek geluid gebaseerd op haar beweging, ritme en vibratie. Al deze geluiden en vibraties componeren een universele harmonie waarin elk element, zonder zijn eigen functie en karakter te verliezen, bijdraagt aan de totaliteit”.

Interessante materie, en in lijn met wat Harman Kardon zelf voor ogen heeft. Zo stelt Jurjen Amsterdam, Home Category Manager bij Harman Kardon het als volgt: “Harmonie is voor ons van het allergrootste belang. Het brengt zoveel facetten van ons leven samen. Design, geluidskwaliteit, en het gebruik ervan dient op precies de juiste manier te gebeuren. Door de juiste balans hierin te vinden en deze te vertalen naar onze producten zoals de OMNI Plus-lijn, brengen we harmonie in de huizen van consumenten.” Niet eens zo heel verschillend van wat Pythagoras ruim 2500 jaar geleden al beweerde.

Naast een superieur geluid, valt het harmonieuze design van OMNI Plus op. Draadloze speakers zijn in de regel nogal hoekig of vierkant. De draadloze speakers weten daarentegen precies de balans te raken tussen stijlvol, elegant en speels. De ronde, ovale vormen geven het strakke ontwerp, desgewenst zowel in wit en zwart uitgevoerd, net genoeg zachtheid mee zonder in te boeten op de krachtige uitstraling. Een set speakers past daardoor perfect in moderne huizen waarbij apparatuur en meubels naadloos naast elkaar bestaan en eenheid in het interieur vormen.

Gemak
Minstens zo belangrijk is het gemak waarmee de draadloze Harman Kardon OMNI Plus HD-speakers geïnstalleerd én bediend worden. Niets zo irritant als wanneer de mooiste apparaten een handleiding ter dikte van een ouderwetste telefoongids of een wirwar van menuutjes kennen. Niets van dit alles bij OMNI Plus. De speakers werken via ieder draadloos thuisnetwerk. Steek de stekker van de Harman Kardon OMNI Plus speakers in het stopcontact, download de Harman Kardon Controller app – zowel beschikbaar voor iOS als Android – op een smartphone of tablet en volg de instructies op het scherm.

Spotify Connect zorgt ervoor dat je een verbinding creëert tussen je apparaat en het internet. Doordat je met Spotify Connect direct muziek uit de cloud streamt en je je telefoon slechts als afstandsbediening gebruikt, kun je je huis verlaten zonder dat de muziek onderbroken wordt.

Daarnaast hebben de speakers build-it Google Chromecast; een draadloze oplossing, die zorgt voor een Wi-Fi verbinding tussen je cloud-muziek en je speakers. In plaats van muziek direct vanaf je telefoon naar je speaker sturen, stuurt Google Cast muziek via het internet en/of de cloud direct naar je speaker. Zo heb je volledige beheer over je muziek, maar kan je je telefoon en tablet voor andere dingen gebruiken. Sowieso zijn allerhande apparaten eenvoudig te koppelen aan de speakers, of dat nu via wifi, bluetooth of een ouderwetse audiokabel gaat. CD- en platenspelers zijn dus ook volledig compatible en gaan desgewenst harmonieus op in het geheel.

Future proof
De draadloze HD-speakers van Harman Kardon OMNI Plus hebben multiroom technologie waarbij je muziek in meerdere kamers kunt afspelen. Daarnaast zijn ze future proof. Harman heeft zijn software voor developers openbaar gemaakt en deze ontwikkelaars bouwen apps voor deze zogenaamde open API. Deze apps breiden de functionaliteit van OMNI Plus producten nog verder uit. Daarnaast kunnen de producten voortdurend geüpdate door software van Harman Kardon zelf. Of zoals de toonaangevende website Homecinemagazine het stelt: “Dit een speakerfamilie die we maar wat graag aanbevelen. De nieuwe OMNI Plus speakers zijn helemaal klaar voor de toekomst.”