Goodnight Saigon

Omdat een reisgids op den duur gaat vervelen reist Dirty Science graag met een local. Ruud van Thiel is eigenaar van Van Thiel & Co. architects of furniture in Vietnam. Vanuit Ho Chi Minhstad levert hij meubels aan de hele wereld. Hij neemt ons mee langs de hoogtepunten van de stad.

“Saigon is eigenlijk een heerlijke stad. Het is sophisticated enough dat je een gin tonic in het Park Hyatt Hotel kunt gaan drinken, maar als je gewoon op een brommertje ergens phò wilt gaan eten, dan kan dat ook. Ik noem het een soort Rotterdam van Vietnam, waar Hanoi een beetje een stoffig overheidsgebeuren is, gebeurt het hier allemaal.

Voor westers eten moet je hier niet zijn overigens, daar begrijpen ze niets van. Het is jaren Frans geweest en ze houden erg vast aan de Franse keuken. Alleen wie wil er nou bij veertig graden een biefstuk met foie gras gaan zitten eten? Het is een beetje ouderwets.

Beter kun je gaan voor het streetfood, dat kan je in Vietnam zonder meer eten. Eigenlijk zou ik vrijwel nergens in de wereld bij zo’n standje wat kopen, maar hier zijn ze overal duidelijk heel erg proper. Ga bijvoorbeeld naar The Lunch Lady (Nguyen Thi Thanh), waar ook programmamaker en auteur Anthony Bourdain de lunch aanraadt. Grootschaliger kan je tekeer gaan bij Ben Thanh Street Food Market, daar loop je langs de kraampjes en haal je overal wat weg.

Voor het beste uit de zee ga je naar Quan Oc Nhu, waar ze op Vietnamese wijze krabben, mosselen, slakken en dergelijke klaarmaken.

Wil je wat meer upscale, dan zijn The Deck en Square One Park Hyatt je bestemming. Niet alleen voor het eten, maar ook voor de cocktails. Echt een aanrader waar ik mijn gasten altijd naartoe stuur is The Architects House. Dat is een Amerikaans-Vietnamees restaurant. Ik zie dat veel gebeuren in de stad: het zijn jonge Vietnamezen die terugkomen uit het buitenland en hier iets hips nieuws beginnen.

Ook leuk is Propaganda, de kleuren springen je daar tegemoet en ook de gerechten op de kaart zijn heerlijk. Om de dag echt af te sluiten ga je dan naar Firkin Bar waar ze wel westerse prijzen vragen voor de whisky’s die ze er schenken.

Het eten in Vietnam is echt heel erg lekker, maar pas op: als je terugkomt in Nederland dan vind je alles nergens meer naar smaken.”