Gamers zijn genieën en dit is de wetenschappelijke reden!

Zit jij de hele dag achter de Playstation of Xbox spellen als Call of DutyAssassins Creed of Uncharted? Dan hebben we goed nieuws voor je! Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het spelen van games jou slimmer maakt. Ben je er ook nog eens bijzonder goed in, dan ben je niet alleen superslim, maar heb je ook een significant hoger IQ.

League of Legends en DOTA2

De Universiteit van York zocht uit of er een verband is tussen multiplayer games en een hoog IQ. Iets wat dus positief is. Twee zeer populaire spellen – League of Legends en DOTA2 – worden niet alleen gezien als zeer verslavend, maar ook als maatstaven voor intelligentietesten.
Aan de hand van die gegevens werd dan ook het verband gelegd tussen iemands kwaliteit met een console en hun IQ. Hoe beter in de spellen, hoe slimmer je bent. Voornaamste reden hiervoor is dat het oplossend vermogen en strategisch denken bij deze games drastisch op de proef word gesteld. Spellen die weinig denkvermogen schaffen (Sims of Wii Sports) zijn dan ook niet van toepassing op dit onderzoek.

Onderzoeker Dr. Alex Wade zei er het volgende over: ‘Spellen als League of Legends en DOTA2 zijn ingewikkeld, sociaal interactief en vragen intellectueel denkvermogen’ […] ‘Ons onderzoek suggereert dat je prestaties in deze spellen in bepaalde mate jouw intelligentie kunnen meten.’ Maar daar houdt het niet op, want ‘onderzoek in het verleden wees aan dat mensen die goed in strategische spellen als schaken zijn, hoger in IQ-tests scoren’, aldus Wade. ‘Ons onderzoek breidde dit uit naar spellen die elke dag door miljoenen mensen over de hele wereld worden gespeeld.’