Frisse boekenlijst voor het voorjaar

Dirty Science selecteert ieder nummer opmerkelijke boeken die je nu eenmaal gelezen moet hebben. Deze keer – uiteraard – over kunst. En, vooruit, eentje over geschiedenis.

Creatief leren denken

Warhol, Hirst, Picasso: dat zijn pas echt creatieve denkers. Creatief denken, dat kun je of dat kun je niet. Onzin, aldus Will Gompertz, die eerder naam maakte met het boek Dat kan mijn kleine zusje ook. Creatief zijn kun je leren en hij vertelt je hoe. Wees overigens niet bang dat je met dit werkje een vaag zelfhulpboek aanschaft: Gompertz overstelpt je met fijne kunstanekdotes, kennis uit de kunstgeschiedenis en inzichten over geld en kunst.

Denk als een kunstenaar
Will Gompertz
Meulenhoff Uitgeverij
€ 17, 50

De kunst van eten  met al je zintuigen

Ooit werd hem in een sterrenrestaurant een amuse gevoerd door een serveerster. Charles Spence vond het een schokkende en hemelse ervaring. Fijnproevers denken dat de essentie van gastronomie hem alleen zit in de smaak, maar ze is meer dan dat. Gastronomie is kunst en beleef je met al je zintuigen. Waarom smaakt chocolademelk lekkerder uit een oranje mok dan uit een blauwe? Waarom ben je bereid meer te betalen in een restaurant als je zwaar bestek hebt? Een wetenschappelijke reis door de wereld van smaak en de invloed van al je zintuigen erop. Staat in Engeland al tijden in de bestsellerlijsten.

Gastrofysica, de nieuwe wetenschap van het eten
Charles Spence
Prometheus Uitgeverij
€ 25,00

Het oog wil ook wat

Schitterend vormgegeven boek over een belangrijke inspiratiebron van kunstenaars: erotiek. In chronologische volgorde staan bekende en onbekende 170 erotische werken afgebeeld. Uiteraard De oorsprong van de wereld van Courbet en tekeningen van Rembrandt, maar ook prenten van Hokusai, Perzische miniaturen en afbeeldingen uit Hindoetempels. Een verrassend boek, zowel wat de afgebeelde werken als wat hun scheppers betreft. De omslag is geïnspireerd op de beroemde Concetto Spaziale van Lucio Fontana. Mooi.

De kunst van erotiek
Diverse auteurs
Spectrum Uitgeverij
€ 66,99

De grote lijnen

We kunnen natuurlijk niet voorbijgaan aan hét standaardwerk op het gebied van kunst: The story of art, dat al bijna 50 jaar geleden verscheen. De Engelse kunsthistoricus Gombrich is een van de weinigen die oog voor detail koppelt aan gevoel voor de grote lijnen. Zijn verteltrant is helder, zijn kennis is omspant werkelijk de hele kunstgeschiedenis. Mocht je dit boek al in huis hebben, lees dan zijn Kleine geschiedenis van de hele wereld (nee, niet ‘van bijna alles’): voor 5,95 heb je het leukste geschiedenisboekje ooit in huis.   

Eeuwige schoonheid (The story of art)
E.H. Gombrich
Van Holkema & Warendorf
€ 45,00

Joodse geschiedenis

Voor Simon Schama stappen we graag even uit het kunstthema. Want weinigen kunnen tippen aan de eruditie van deze Amerikaanse historicus en rasverteller.  In deel 1 behandelde hij de geschiedenis van de Joden tussen 1000 en 1492; in het tweede deel de jaren 1492 (de verbanning van de Joden uit Spanje) tot 1900 (de Dreyfussaffaire). Een extreem boeiend verhaal over (in)tolerantie en assimilatie, met veel aandacht voor het perspectief van de gewone man: barbiers, boksers, koopmannen. Indrukwekkend door zijn combinatie van lichtvoetigheid en zware ondertoon.

De geschiedenis van de Joden deel 2
Simon Schama
Atlas Contact
€ 49,99