Filmisch

Bij filmmuseum EYE geniet je niet alleen van een keur aan interessante filmvoorstellingen, maar ook van tentoonstellingen over het werk van vermaarde cinematograven en de geschiedenis van filmproductie. Het futoristische museum aan de noordoever van ’t IJ, een uitzonderlijk architectonisch bouwwerk uit 2012, is ook vanwege zijn schoonheid het bezoeken waard.

Nederlanders zijn enorme fans van film. Van spetterende block busters uit Amerika tot vage arthouse-producties en alles daar tussen in. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Amsterdam al bijna 37 jaar lang een heus filmmuseum kent. EYE, gelegen aan de noordoevers van ’t IJ is een walhalla voor filmkenners, geinteresseerden in cinematografische geschiedenis en eenieder op zoek naar een leuke besteding voor een regenachtige dag. Geniet van een van de 20 per dag voorstellingen vanaf 10 uur, maar ook van presentaties en een serie tentoonstellingen in dit opmerkelijke museum.

Architectonisch hoogstandje

Een witte hoekig gebouw dat als een zwaan aan de oevers van ’t IJ neergestreken is – een hoogtepunt aan de horizon van het snel ontwikkelende Amsterdam-Noord. Het moderne filmmuseum EYE is alleen al vanwege zijn bijzondere architectuur het bezoeken waard.

Uitgetekend door het vermaarde Oostenrijkse ontwerpersduo Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl, werd het moderne complex in 2012 opgeleverd als een van de voortrekkers in de stedelijke ontwikkeling van het gebied tegenover het Centraal Station. EYE heeft vier filmzalen en een tentoonstellingsruimte van maar liefst 1.200 vierkante meter. Het gebouw beschikt daarnaast over verschillende onderwijsruimten, een laboratorium waar oude films onderzocht en hersteld worden en een ruim opgezet cafe-restaurant met panoramisch terras aan het water. De nieuwbouw is een waardig opvolger van het gebouw waar het filmcollectie tot enkele jaren terug plaats had: het renaissancistische Vondelparkpaviljoen dat vanwege ruimtegebrek na 37 jaar verlaten werd. Rondleidingen door het gebouw van EYE worden iedere zaterdag georganiseerd.

Bioscoopervaring

EYE heeft vier filmzalen waar een keur aan voorstellingen gegeven wordt; van arthouse tot stille film en beroemde klassiekers tot avant-garde. Daarvoor put het museum voor een belangrijk deel uit de eigen collectie van ruim 40.000 films die over een periode van 70 jaar bijeengebracht werd. Iedere filmzaal in EYE heeft zijn eigen unieke karakter en originele toepassingen.

Cinema 1, het grootste theater van EYE heeft ruim 300 stoelen. De zaal wordt vaker gebruikt voor premieres van nationale en internationale filmproducties. In de zaal is een orgel geplaatst – afkomstig uit een historische filmzaal in Den Haag – voor de begeleiding bij stomme films. Cinema 2 beschikt over een electrisch inschuifbare tribune waarmee een grote vloer gecreeërd kan worden voor liveoptredens en lezingen. De zaal er naast, Cinema 3 – ook wel ‘The Black Box’ genoemd – is geispireerd op ‘Invisible Cinema’ van de Oostenrijkse experimentele filmmaker Peter Kubelka; de ruimte kan in zijn geheel verduisterd worden waarmee een ultieme filmbeleving geboden wordt. De vierde zaal is een kopie van Cinema Parisien een historische bioscoop die eens aan de Nieuwendijk in het centrum van de stad gevestigd is geweest; een van de eerste filmzalen van Amsterdam in art deco-stijl.

Exposities

Behalve heel veel films toont Eye ook bijzondere verzamelingen en exposities. Het Panorama op de benedenverdieping van het complex wordt in verschillende interessante attracties uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van films en filmproductie.

Zo kunt u alle mogelijke camera’s, projectoren en pre-cinema-apparaten aanschouwen die door cinematograven vanaf begin vorige eeuw gebruikt zijn. In 360-degrees bent u omringd door vele honderden fragmenten uit het omvangrijke oeuvre van EYE met als thema slapstick, ontdekkingsreizen en filmsterren. Verderop vindt u een serie felgele mini-bioscoopjes of Pods waarin klassiekers en zogenoemde ‘parels uit de filmgeschiedenis’ bekeken kunnen worden: producties van Jacques Tai, Martin Scorsese en Stanley Kubrick. Met de Green Screen, zoals die tegenwoordig in de meeste grote filmproducties gebruikt wordt, kunt u meespelen in een film. Opnamen zijn na uw optreden via sociale media of mail te verzenden.

Filmwerk

Naast de vaste tentoonstelling is in EYE een groot aantal tijdelijke exposities te zien. In Celluloid – een groepsexpositie van kunstenaars Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba, Sandra Gibson en Luis Recoder – geniet u van een fraaie verzameling 16mm en 35mm-filmbeelden. In de verschillende filmvertoningen wordt op een bijzondere manier ingegaan op het bijzondere karakter van de filmproductie.

Begin volgend jaar (van 21 januari tot en met 7 mei 2007) is een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van de Hongaarse filmmaker Béla Taar, de meester van de zogenoemde lange shot. EYE toont niet alleen veel filmbeelden, maar ook decorstukken en rekwisieten uit het omvangrijke oeuvre van de kunstenaar.

 Kinderfilms

Neem uw kinderen vooral mee op uw bezoek aan EYE. Voor de allerjongsten is er van alles geregeld in het filmmuseum. Zo wordt een speurtocht aangeboden waarmee kinderen vanaf zeven jaar met schrijf-, puzzel en knutselwerk kennis maken met film en filmgeschiedenis. Eye Explore More biedt een serie optische illusies en apparaten waarmee beweging in beeld wordt uitgelegd. In de EYE Walk – een dertig minuten durende videotour voor kinderen tussen 7 en 12 jaar -komen spannende films tot leven en krijgen de jongste filmliefhebbers het hele gebouw te zien. Cinemini is een wekelijkse filmvertoning op zondagochtend voor de allerkleinste bioscoopbezoekers. Ouders zijn vanzelfsprekend ook welkom om mee te kijken bij de bijzondere vertoning. Alle kinderactiviteiten zijn via de kassa te boeken.

Filmmenu

Wilt u voor de film, of tijdens uw bezoek aan een van de vele exposities nog een hapje eten – dan kan dat in het ruim ingerichte restaurant van EYE. U bent vanzelfsprekend ook welkom voor een borrel of een kopje koffie in de fraaie ingerichte ruimte en (bij mooi weer) op het spectaculaire terras aan ’t IJ. Het restaurant van EYE heeft een keur aan smakelijke gerechten als gebakken sint jacobsschelp met bloemkoolcréme, appel en kappertjes, pompoencarpaccio met geitenkaas, rib-eye met paddenstoelen, gerooste kabeljauwhaas met broodkorst, mosselen en langoustine-saffraansaus en (onze persoonlijke favoriet: ) bloemkoolrisotto met hazelnoot, rodenbietenschuim en rodenbeitenchips. Vergeet niet bij uw diner of lunch een van de heerlijke wijnen op de kaart te bestellen.

 Shop

In de ruim gesorteerde Museumwinkel vindt u alles op het gebied van films: fimboeken en biografieën over de meeste vermaarde filmmakers en grootste sterren van het witte doek, prachtige (historische) filmposters, dvd’s, ansichtkaarten en t-shirts en een groot aantal originele filmpgadgets maar ook een ruime voorraad van originele cadeautjes voor uw allerkleinsten. Journalisten van de Britse krant The Guardian, die het museum en de bijbehorende boetiek bezochten, roemen het aanbod niet voor niets als ‘een schatkamer voor filmfans’.